Min väg mot tandläkarprogrammet

_DSC1664-3 Mitt namn är Kevin (Khoa) Nguyen. Jag är en 19-årig kille (i skrivande stund) som är född och uppvuxen i Sveriges ”Lilla London”, Göteborg. Att bli tandläkare har inte alltid varit ett självklart val för mig. Själv brukade jag klumpa ihop tandläkare med tandhygienister och tandsköterskor. Jag har under en längre tid haft siktet inställt på att bli trafikflygare, något som jag drömt om redan som barn. Under gymnasiet studerade jag naturvetenskapsprogrammet med inriktning natur och samhälle. Under den senare delen av min gymnasietid började jag intressera mig för tandläkaryrket. Jag började väga fördelar mot nackdelar för samtliga yrken som fångade min uppmärksamhet. Jag blickade nitiskt, under åtskilliga månvarv, in i mitt essens och utforskade mina personliga egenskaper. Den första juli, 2014 bestämde jag mig för att bli tandläkare.

Efter studenten saknade jag behörighet till tandläkarprogrammet då jag studerade samhällsämnen istället för Fysik 2 och Kemi 2. Att det inte fanns någon betygshets för att söka in till pilotprogrammet gjorde att jag inte satsade helhjärtat på betygen. Vad gäller betygsfronten räckte det dessvärre inte för tandläkarprogrammet i Göteborg. Under hösten 2014 studerade jag Fysik 2 på Komvux samtidigt som jag började plugga sporadiskt inför Högskoleprovet, som kan vara min biljett in i utbildningen. Mitt resultat från Högskoleprovet var inte tillräckligt och jag fortsatte läsa fysik i samma veva som jag initierade en storsatsning på Högskoleprovet. Våren 2015 gjorde jag provet ännu en gång – den här gången gick bättre, men det var fortfarande en liten bit kvar till den poängen som tandläkarprogrammet kräver på hp-kvoten.

För närvarande läser jag Kemi 2 på Komvux, för att få behörighet, parallellt med högskoleprovspluggandet. När jag väl kommer in på tandläkarprogrammet (förmodligen våren 2016 eller hösten 2016) kommer jag att blogga om livet som tandläkarstudent och om min väg mot tandläkaryrket, i både bild och skrift! Jag hoppas att bloggen kommer hjälpa er att få bättre/nya insikter i vad tandläkarprogrammet har att erbjuda och förhoppningsvis hjälpa ert yrkesval. Bloggen kommer troligen även hjälpa mig att hålla bättre koll på pluggandet. Jag ser framemot att dela med mig mina tankar i framtida inlägg!

_DSC2474

Annons

2 reaktioner till “Min väg mot tandläkarprogrammet

 1. Hej! Jag går nu andra året på natur och nu börjar jag bli riktigt intresserad i tandläkare yrket och jag vill mer än inget komma in på tandläkarlinjen i Göteborg! Jag vet redan nu att jag inte kommer komma in med mina betyg och jag vet redan att jag har rätt behörighet. Nu till våren är första gången jag ska göra HP och jag är riktigt nervös! Har du några tips inför hur jag ska plugga, för det kommer vara det ända sättet jag kommer komma in i min drömlinje.

  Gilla

  1. Hej Kristina, då är vi två i samma båt!
   Jag förstår att det känns nervöst när man för provet för första gången. Mitt tips till dig är att repetera matte 1b/c. Se till att du förstår alla kapitlar bra eftersom provets mattedel grundar sig på matematik 1b/c. När du känner att du kan matten tillräckligt bra är det dags att testa dig själv. Gör gamla prov hemma och försök efterlikna det riktiga provet så mycket som möjligt med tidtagning och raster etc.
   På så sätt ”skakar du hand” med provet och får en bättre känsla för provets struktur.

   Vissa personer pluggar varje dag i timmar inför provet och får sämre resultat än personer som inte pluggar alls. Alla är olika och det är viktigt att du vet vem du är som person. Inget är omöjligt, så om du bara ger järnet kommer allt ordna sig till slut. Ett stort lycka till!

   Om du vill prata mer om provet, maila mig: khoaaviator@gmail.com

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s