Varför jag valde tandläkare över läkare

PicMonkey Collage

I slutet av gymnasiet blev jag alltmer intresserad av yrken inom hälso- och sjukvård samt medicin. Jag var dock inte helt hundra på vilket yrke som jag gillade mest. Var det läkare, tandläkare, veterinär, sjuksköterska, apotekare, farmaceut, sjukhusfysiker, optiker eller sjukgymnast jag ville bli? Tja, jag övervägde alltifrån de typiska vårdyrkena till de mer okända yrken som låg inom den yttre periferin. Vad ville jag bli? En sak hade jag klart för mig. Jag har alltid haft en drivkraft inom mig att hjälpa människor, att hjälpa andra må bättre och bli friska igen. Jag ville ha ett yrke där jag ser att jag verkligen gör skillnad, ett yrke där jag får ett ärligt och genuint ”tack” för mitt arbete. Det är något som bidrar till livsglädjen och som får en att älska sitt yrke. Dessutom strävar jag efter ett yrke som inbegriper kreativt skapande med stora påverkansmöjligheter, ett yrke där jag kan utvecklas som person och bli bättre på det jag gör. Med utgångspunkt från dessa förutsättningar stod det klart – det var ett val mellan läkare och tandläkare. Det är dessa två yrken jag är intresserad av och jag är säker på att många har på ett eller annat sätt jämfört dessa två med varandra eftersom de är så lika i sin karaktär. Å andra sidan har de avgörande skillnader som spelade en stor roll i mitt yrkesval.

Vad har dessa två yrken gemensamt och vad är skillnaderna som avgjorde för mig? Vi kan börja med det som de har gemensamt. Både läkare och tandläkare vill hjälpa människor till hälsa. Patienterna visar uppskattning för det man gör och man kan göra en stor förändring i människors liv i båda yrken. Både läkare och tandläkare är högavlönade yrken och är eftertraktade på arbetsmarknaden. De ger lön för mödan helt enkelt.

Det är ju trots allt två yrken och det finns därför en del självklara skillnader. Den första skillnaden som de flesta tänker på är status och prestige. Läkare har högre status och bättre yrkesprestige än tandläkare i de flesta länder runt om i världen. Presenterar man sig som läkare får man bättre intryck än om man presenterar sig själv som tandläkare. Det råder en vilseledande och romantiserad bild av en läkare som räddar liv, och en negativ bild av en tandläkare som rotar i folks munnar och frambringar olidlig smärta. Dessa uppfattningar stämde visserligen till viss del förr i tiden, men synen har levt vidare än idag.

Läkarstudenter läser om hela kroppen och ämnena kan tyckas vara mer intressanta. De första terminerna läser tandläkarstudenter även om hela kroppen, men så småningom byter de fokus och läser mer ingående om tänder, munhålan och käksystemet. Vare sig det är mer intressant att läsa om hela kroppen eller inte är det upp till var och en att avgöra. Jag tror absolut inte man behöver ha ett intensivt intresse för tänder och munhålan för att trivas som tandläkare. Det skulle tvärtom vara lite läskigt till och med! Likaså för dermatologer, som inte nödvändigtvis behöver vara fascinerad av huden och dess sjukdomar.

Så, vilka var de avgörande faktorerna för mig? Jo, en av dem var bekvämare arbetstider för tandläkare. Det är inte överdrivet angenäma arbetstider, men bättre än en läkares kan alla enas om. Som tandläkare slipper man mödosamma jourtimmar vilket leder till mindre stress och mer tid åt familj och vänner. Jag vill ha ett jobb där jag hjälper andra att må bra, men som har bekväma arbetstider så att jag också mår bra.

Som tandläkarstudent är man så pass kompetent efter tandläkarutbildningen att man kan arbeta som tandläkare direkt efter examen. För läkarna tar det mer än dubbelt så lång tid innan man får ett stabilt jobb.

Jag föredrar ett yrke som är både praktiskt och teoretiskt, och tandläkaryrket är det perfekta valet för mig. Visst, en läkare kan vidareutbilda sig till kirurg och arbeta mycket med händerna, men tiden det kommer att ta är helt enkelt inte värt det för mig. En annan viktig faktor som påverkade mitt val är att det är enklare att starta eget som tandläkare. Den lilla entreprenörsandan inom mig gör att jag vill med tiden öppna egen praktik. Som privattandläkare och klinikchef kan intäkten överskrida en erfaren läkares.

Både tandläkare och läkare har mycket ansvar för patienternas välbefinnande och säkerhet. Som tandläkare behöver man inte ställas inför situationer mellan liv och död. Alla läkare måste efter grundutbildningen arbeta som AT-läkare och då tillbringar man en del tid på akuten. I många fall handlar det trots allt om liv och död, även när man är läkare på vårdcentralen. Kanske kan det låta lite fegt av mig, men jag undviker helst sådana situationer för min egen psykiska hälsa.

Med detta sagt har jag valt att bli tandläkare över läkare. Är det så att jag av någon anledning ångrar mig i framtiden har jag givetvis dörrarna öppna, men än så länge väljer jag tandläkare över läkare alla dagar i veckan!

Titta på intervjun med en läkarstudent där vi diskuterar likheter och olikheter mellan läkare och tandläkare! 

Annons

En reaktion till “Varför jag valde tandläkare över läkare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s