Min planering

I år har jag gjort Högskoleprovet två gånger och det har gått sådär. På vårprovet fick jag 1,3 och på höstprovet blev det 1,4. Jag brukar överföra mina provsvar till det orangea pappret som man får på provdagen så att jag kan räkna ut mitt resultat dagen då normeringen släpps ut. Enligt mitt orangea papper ska jag få 1,45 och jag blev halvglad över detta för det ligger fortfarande vid gränsen till att komma in på Umeå. Dagen då det officiella resultatet kom ut fick jag, till min förvåning 1,4. Jag kontrollerade mina poäng och enligt det orangea pappret ska jag få två råpoäng till, en på ELF- och en på ORD-delen. Jag kontaktade genast Per-Erik Lyrén som är den vetenskapliga ledaren på Universitets- och högskolerådet. Efter ett par dagar fick jag ett kuvert i brevlådan som innehöll kopior av mitt svarsblankett. Jag hade tydligen gjort dubbelmarkeringar vilket ger ogiltiga svar. Ni kan förstå besvikelsen när jag fick reda på det. Jag blev helt förkrossad, det är som ett slag i ansiktet.

Den 8 december fick jag veta att jag är reserv efter urval 1. I Göteborg har jag reservnummer 39 och i Umeå är jag reserv nummer 11. Det ser inte så ljust ut i Göteborg, men Umeå däremot, här har jag i alla fall en liten chans. Det blev bättre reservnummer i Umeå än förväntat. Den goda nyheten är väl att Umeå brukar gå ner i reservnummer lite mer än dem andra lärosätena. Många tackar nej till Umeå i takt med att de vill komma in på de större städerna. Däremot finns det något som är oroväckande. På tandläkarprogrammet tillämpas överintag vilket missgynnar oss reserver. Jag väntar fortfarande på andra urvalet den 22 december innan jag kan skapa en tydligare plan.

Om jag kommer in på Umeå kommer jag studera där och fortsätta göra Högskoleprovet (jag vill utnyttja möjligheten). Ifall jag får tillräckligt på vårprovet 2017 kommer jag börja flytta tillbaka till Göteborg och plugga här istället. Annars ska jag stanna i Umeå och försöka byta studieort vilket det finns en möjlighet efter andra terminen. Chansen att lyckas byta studieort är dock liten, men det skadar inte att testa. Ifall jag inte alls kommer in i Umeå ska jag fortsätta göra Högskoleprovet tills jag blir antagen. Jag är fast besluten på att komma in.

Mitt mål är att komma in på tandläkarprogrammet i Sverige. Det gör inget om jag blir antagen i Umeå eller Malmö. Så länge jag kommer in blir jag överlycklig! Som ni redan märkt vill jag hellre komma in i Göteborg för att jag bor här. Min familj och vänner bor här och jag kan spara på hyran och matkostnader om jag stannar hos min familj i Göteborg. Däremot prioriterar jag att komma in först. Spänningen är olidlig! Uppdaterar så fort jag får reda på beskedet!

Annons

2 reaktioner till “Min planering

 1. Hej igen! Desto mer jag läser denna otroligt hjälpsamma blogg desto nyfiknare blir jag… Spänningen är som du skriver, olidlig. Jag har 20.31 i meritpoäng, utifrån dig (reserv 11) eller klasskamrater, tror du jag en chans? Om inte i första urvalet så kanske som reserv? Tack på förhand!

  Gillad av 1 person

  1. Vad kul att du tycker det är spännande!
   Det beror på vilken kvot du konkurrerar i. Om du har 20,31 i BI kommer du troligast in i Umeå. Om du har 20,31 i BII kommer du troligast inte in i Umeå i första och andra urval. Du kanske kommer in som reserv, vem vet? 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s