”U” as in ”Underkänt”

Jag fick underkänt på biokemi- och cellbiologi-tentamen. Det är mitt första U, men egentligen är det ingen som har förvånat mig. Det kändes inte så bra när jag skrev tentan, jag kunde alldeles för lite och frågorna var bortom min dåvarande nivå av förståelse. Anledningen till att jag misslyckades var att jag inte hittat den rätta studietekniken för mig ännu. Jag känner mig fortfarande vilsen i universitetsplugg. Dessutom har jag bristande kunskaper i allmän kemi och biologi vilket har försvårat studierna och gjort att jag hamnat efter.

Det är klart att jag skäms lite över att jag misslyckades då jag brukar för det mesta klara mig fint i skolan, men jag tycker det är viktigt om jag delar med mig av mina motgångar också. Jag vill visa er att det inte alltid går som en tänkt sig från början. Det intressanta är att 49 % fick Godkänt medan 51% fick Underkänt jämfört med förra året (2016) då 88% fick Godkänt. Vår klass har yrkat för en sänkning av godkänd-gränsen på tentamen till 50% utan framgång. Att överklaga godkänd-gränsen är egentligen ingen möjlighet vi har som student, eftersom godkänd-gränsen sätter kursledningen utifrån vad ämnet kräver att man ska kunna. I detta fall är 60 % minimi-gränsen för vad vi ska ha lärt oss och förstått av medicinsk biokemi och cellbiologi när vi går vidare i programmet och vår utbildning. Enda anledningen som kan leda till ett undantag från denna regel är om det är någon uppenbar felaktighet i tentan, dvs. att en fråga har formulerats helt felaktig, eller kan helt missuppfattats.

Jag tycker själv att tentan inte var mycket svårare än förra årets tenta. Ärligt talat tror jag att klassen inte har pluggat tillräckligt. Tandläkarprogrammet är krävande redan från början och sedan ökar det, dvs det blir inte lättare på de högre terminerna. Det är ingen slump att Odontologen har ett överintag. Det är bortåt 85 som startar på kursen (då många slutar). Det är tyvärr många som fastnar halvvägs i utbildningen och alltså inte kan fortsätta vidare upp till T3 och T6 därför att de har kurser kvar i basblocket som inte är Godkända. Omtentorna i augusti ligger nära varandra i tid och det krävs en hel del planering från studenternas sida för att klara dem och för att ta oss vidare i programmet. Vår klass måste plugga mer och/eller smartare för annars kommer vi misslyckas med fler tentor vilket snart bygger upp en ohållbara situation för oss.

Omtentamen i medicinsk biokemi och cellbiologi äger rum den 8 juni och i slutet av augusti. Jag kommer inte ha mycket tid till att plugga inför omtentan i juni då morfologi-tentan äger rum den 2 juni. Nu fokuserar jag helt och hållet på Morfologi och försöker fixa den första tentan. Jag ska göra omtentan i juni, men jag satsar på omtentan i augusti istället. Jag får ta med mig böckerna och läsa under sommarlovet.

 

Annons

2 reaktioner till “”U” as in ”Underkänt”

 1. Tack för att du delar med dig av ”verkligheten”, även om den skrämde skiten ur mig.
  Jag tycker om ämnena du nämnermen har ingen som helst naturlig kunskap om dem, d.v.s att jag varken kan resonera eller problematisera. Jag hoppas att det inte kännetecknar de som hoppas av, gör det? Tänkte läsa apotekarprogrammet en termin innan jag börjar tandläkarprogrammet till våren, tror du jag kan ha nytta av de kurserna? Ursäkta mitt långa inlägg. Tack på förhand!

  Gillad av 1 person

  1. Jag vill skriva så ärligt som möjligt, även om jag vet att det kan skrämma många.
   Kommer du inte ihåg cellbiologin från gymnasiet (som jag) kan du tjuvstarta och börja repetera redan nu för att minimera risken att hamna efter.
   Annars ska du plugga mycket redan från början av kursen. Repetera allt du hört och lärt dig från föreläsningarna så tidigt som möjligt. Du kommer inte ha tid för repetition på slutet av kursen. De som hoppar av har sina egna anledningar. Vissa vill ta ett sabbatsår, andra hoppar av efter att ha läst introduktionskursen och cellbiologin.

   Det är en hel del som läst apotekarprogrammet innan de bytte till tandläkarprogrammet i våran klass. Min bäste vän där läste apotekarprogrammet innan och han menar att det hjälpt i kemi-delen i cellbiologin, trots att han fick underkänt i cellbiologi. På kemi-delen fick han full pott! Så ja, apotekarprogrammet kommer hjälpa dig mycket! Du kommer vänja dig vid tempot och kurslitteraturerna när du börjar på tandläkarprogrammet.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s