Morfologi – sista kursen innan sommarlovet

Just nu läser vi en kurs som heter Morfologi, som är en kurs på 10 högskolepoäng. Kursen är indelad i 2 olika ämnen som vi läser parallellt; Anatomi och Histologi.

Inom ämnet Anatomi får vi läsa om kroppens olika skelett, muskler, organ och biologiska system. Dessutom har vi fått en lista med över 300 latinska termer som vi behöver kunna utantill! Vi har gruppövningar där vi får arbeta i grupper för att med hjälp av dockor och modeller identifiera kroppens olika delar.

Histologi är ett ämne där vi får lära oss om kroppens olika vävnader och hur man kan känna igen dem med hjälp av mikroskop. Klassen blir uppdelade i grupper om 12 personer där det tilldelas en amanuens till varje grupp. En amanuens är alltså en student på de högre terminerna som undervisar oss. Ungefär en gång per vecka har vi amanuensträff där han eller hon undervisar histologi och hjälper oss att identifiera olika vävnader med hjälp av mikroskop. Varje student får nyckel till ett skåp med ett mikroskop och man har möjligheten att använda mikroskopet när man vill. Det enda villkoret är att man inte får ta hem mikroskopet, så det går t.ex. inte att fästa det på pakethållaren på cykeln och åka till Ålidhem och mikroskopera där!

Examinationen på kursen består av två delar, vilka båda måste vara godkända för att få godkänt på kursen som helhet. De två examinationsmoment som båda kräver godkänt resultat är praktiskt mikroskoperingsprov den 29 eller 30 maj samt skriftlig tentamen den 2 juni 2017.

Nu när det är mindre än 2 veckor kvar fram tills tentan känner jag mig lite nervös, men det känns i alla fall bättre än cellbiologin. Jag brinner mer för anatomi och histologi än vad jag gör för cellbiologi och biokemi. Många av äldrekursarna har sagt att Morfologi-kursen är väldigt enkel. De menar att det är bara ett ”glosförhör”, och jag håller delvis med. Anatomi känns som ett glosförhör, ja, men det är så sjukt mycket vi behöver lära oss i detaljnivå. Det är inte lika mycket på Histologi, men här handlar det mycket mer om förståelse.

IMG_7162IMG_7287IMG_7284IMG_7298

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s