Auskultation

På termin 2 kommer vi ha möjligheten att auskultera inom Folktandvården, detta är endel av kursen Professionell Utveckling Del 2 (PU 2).

Auskultation (av latinets auscultare som betyder lyssna) innebär att en student lyssnar och iakttar i samband med sin utbildning. Vi ska alltså besöka tandvårdskliniker och vara med i deras verksamhet under några timmar, i detta fall 8 timmar. Det är möjligt att både auskultera på en privat klinik och på Folktandvården om man så vill. Sammanlagt ska man ha auskulterat i 8 timmar, dvs. en dag. Om man vill auskultera i Umeå kommer kursansvariga läraren ordna en praktikplats, men under tidigare kurser har det funnits ett önskemål om att få auskultera på egen ort, så nu är det fullt möjligt att göra det! I sådana fall får man givetvis ordna praktikplats själv, vilket jag har gjort. Under augusti månad när jag fortfarande var i Göteborg åkte jag till två olika kliniker och bad om att få auskultera, vilket de var väldigt positiva till! Man kan se hur glada de blev när jag avslöjade att jag var tandläkarstudent. Dessutom tyckte de att det var så roligt att jag pluggar i Umeå!

Under september månad ska jag auskultera på Folktandvården i Partille och även på en privat klinik som heter Tandläkare Martha Wedenmark som jag hört mycket gott om. Istället för att auskultera i 4 timmar hos Folktandvården och 4 timmar på den privata kliniken bestämmer jag mig för att auskultera en hel dag hos respektive klinik. Det kommer ta en extra dag för mig, men jag tycker att jag vinner på det. Jag kommer förlora en dag att plugga inför den kommande tentan i början av oktober men det får jag stå ut med. Eftersom auskultationsperioden äger rum i tre dagar antingen vecka 39, 44 eller 46 (totalt 9 dagar, man får välja vecka) kommer de resterande 8 dagarna vara undervisningsfria. Yay, mer tid att plugga inför tentan!

När man auskulterar på Folktandvården kommer man få låna klinikkläder (på de flesta kliniker), men det som man måste ta med sig är rena klinikskor eller inneskor samt en namnskylt. På privata kliniker är det svårare då de inte har extra klinikkläder för dig. Därför måste man ta med sig klinikkläder (i de flesta fall), namnskylt och ljusa inneskor/klinikskor. På den privata kliniken jag ska auskultera på finns även kravet att byxorna ska vara vita för att matcha med personalernas arbetskläder. Förra terminen hade vi chansen att beställa namnskylt från Norra Studentföreningen men jag gjorde aldrig det. Jag tänkte att jag inte behövde det då man bara behöver namnskylt när man har patienter. Jag hade dock aldrig eventuella auskultationer och praktiker i åtanke. Hursomhelst har jag beställt namnskylt från skyltmax.se som har mycket snabb leverans, låga priser och många designmöjligheter. Som en fjäder i hatten kunde jag beställa namnskylt helt gratis eftersom jag är bloggare vilket är helt underbart! Jag rekommenderar deras sida starkt ifall ni vill beställa namnskyltar, dekaler, banderoller m.m.

IMG_9351
Namnskylt från skyltmax.se
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s