Mer info om auskultation

Idag hade vi en introduktion av kursen PU Del 2 och vi har fått mer info om hur auskultationen ska gå till. Under kursens gång ska vi lära oss om tystnadsplikt inom tandvården, tandläkarens roll ur tandvårdsteamets perspektiv, tandvård som en del i hälsovården samt en introduktion om ergonomi.

Vi kan hämta ut klinikkläder i skolans kulvert som vi sedan tar med oss till klinikerna, kläderna lämnas tillbaka vid slutet av dagen eller dagen efter. Rena inneskor ska man ta med sig, inga starka dofter (inklusive svett), inget nagellack/lösnaglar etc. Naglarna ska vara kortklippta och nagelbanden rena. Inga klockor, ringar eller armband får bäras. Långt hår sätts upp och i munnen får man inte ha tuggummi, snus och dylikt.

I god tid innan första auskultationstillfället ska man ringa och presentera sig själv samt lämnar sina kontaktuppgifter. Man får fråga tandläkaren hur man ska förhålla sig i behandlingsrummet innan patienten kommer. Detta kan man t.ex. ta upp vid mötet som äger rum varje dag i fikarummet. Att ställa frågor om behandlingen/patienten är något som man bör undvika att göra då patienten kan känna sig obekväm. Man ska såklart vara artig mot alla inblandade och presentera sig själv till patienten. Den huvudsakliga uppgiften är att man ska få kännedom om tandläkarens och tandvårdsteamets erfarenheter av arbetslivets villkor.

Eftersom vi har tystnadsplikt får jag absolut inte blogga om patienten. Man måste vara väldigt försiktig innan man bloggar om någon. Jag måste be tandläkaren om tillstånd om jag vill skriva om hen osv.

Vi ska sammanställa en intervju för att senare ha ett seminarium där man presenterar sitt arbete för klassen. Exempel på frågor som man kan ställa:

  • Hur klarar du dig från arbetsskador? 
  • Har du möjlighet att utvecklas inom din profession? 
  • Jobbar du i team och hur fungerar det? 
  • Vem vänder du dig till om du har fall där du känner att du behöver hjälp med (svårdiagnostiserade fall, konstiga fall etc.) 

Ett intyg måste lämnas till kursansvarige där tandläkaren intygar om jag varit där. Jag ser framemot detta, är redan väldigt taggad!

IMG_9400
Umeå Universitet Campus
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s