Kurser på termin 2

På termin två läser vi kursen Mikrobiologi, Immunologi och Virologi (MIV) parallellt med kursen Orala infektionssjukdomar (OF).

Vi får göra väldigt många laborationer i båda kurserna, totalt är det sju labbar. Varje labb kan ta flera dagar pga inkuberingstiden och diverse. En vanlig dag är att vi börjar kl 8.30 och har två tre föreläsningar fram tills lunch. Sedan har vi labbgenomgång i en timme och till slut labbar vi i två tre timmar. Vissa labbar är roliga och intressanta, andra är långtråkiga då vi måste sitta och vänta på inkuberingen. Här nedan sammanfattar jag varje labb för er;

Labb I – handlar om sterilisation, desinfektion samt temperatursresistens hos sporer. Vi får experimentera hur bra de olika desinfektionsmetoderna är på att döda bakterier. Metoderna är; värmebehandling, kemisk behandling (t.ex. FLUX, tvål, Listerin), sterilfiltrering och UV-strålning.

Lab II – handlar om analys av okänt bakterieprov där vi fick identifiera bakterien med hjälp av Methylene Blue, Gram staining och mikroskopering.

Labb III – handlar om genetisk överföring av antibiotikaresistens mellan olika bakteriestammar. Vi fick se hur bakterierna överförde sitt DNA via konjugering, otroligt intressant!

Labb IV – handlar om hur bakterietillväxten påverkades vid användning av olika typer av antibiotika såsom ”bactericidal”, ”bacteriostatic” och ”bacteriolytic”. Med hjälp av OD-mätare och Viable Count (VC) kunde vi jämföra resultaten på ett diagram.

Lav V – handlar om förebyggande av smittspridning på tandläkarklinik. Vi fick undersöka hur effektivt smittspridning kan förhindras med munskydd, handskar, handtvätt, tvål, Alco Free och PREOP 80. Vi fick bl.a. fila naglar, spotta på våra händer, prata i fem minuter mot en agarplatta med respektive utan munskydd och mycket mer. Rolig labb! Resultatet var väldigt intressant…

Lab VI – handlar om att analysera kliniska prover odlade i kultur, identifiering av bakterier och jästsvampar i renkultur, biofilm, mörkfältsmikroskopi och mikrobiologisk provtagning på saliv där salivprov och blodprov ges av frivilliga studenter till Lab VII. Vi fick lukta på olika bakteriekulturer på blodplattor och beskriva lukten. En luktade som avföring, en annan luktade som vinäger, en som viol osv.

Lab VII – handlar om att bestämma antikroppar mot munhålebakterier med hjälp av ELISA.

Förutom labbar och föreläsningar har vi även en uppsatsdiskussion där vi får läsa en vetenskaplig artikel och ha ett seminarium där vi diskuterar artikeln med läraren. Det känns lite som case från termin 1. Förhoppningsvis överlever vi allt det här! 🙂

 

Annons

2 reaktioner till “Kurser på termin 2

 1. Hejsan!
  ÄLSKAAAAR din blogg! Du lever min dröm, så vill hela tiden bara läsa om allt som händer. Skulle du inte kunna uppdatera oftare? Iallafall 1 gång i veckan?

  Och följer du någon annan tandläkar blogg? Eller kan du en? Skulle du kunna tipsa om den då

  Gillad av 1 person

  1. Hej på dig, din kommentar gjorde min dag, tack för att du läser!
   Jag lovar att jag ska uppdatera oftare, jag vet att det har blivit dåligt med uppdatering men det är på grund av tentaplugg just nu. Jag skulle precis uppdatera bloggen idag faktiskt.

   Bloggar som jag följer är;
   http://superlativasofia.blogg.se
   https://kistudentenalicia.wordpress.com/

   Däremot uppdaterar Alicia inte så ofta. Så vitt jag vet är det nog jag och Sofia som uppdaterar oftast!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s