Jag deltog i ett forskningsprojekt

Killarna i klassen fick för några veckor sedan ett mail angående en studie om nackmuskulaturen.  Syftet med studien är att undersöka nackens funktion vid samtidig smärta i nackmuskulatur.

Efter att ha läst beskrivningen blev jag intresserad och anmälde mig på direkten. Jag fick fylla i blanketter och sedan genomgå två kostnadsfria undersökningar varav den ena var en undersökning av nackens funktion och den andra av käkens funktion som tar 30 minuter ungefär. Man ska trots allt vara helt frisk och inte inta några mediciner, det kan påverka studieresultatet.

Igår ägde själva studien rum. På vägen till Norrlands Universitetssjukhus blev jag stoppad av polisen för en rutinmässig nykterhetskontroll. Jag var rädd att jag skulle komma försent då det tog längre tid än vad jag hade tänkt mig att skrapa bilrutorna på morgonen. (Jo, det är väldigt mycket snö i Umeå redan i november).

När jag väl var där kändes det lite pirrigt men ändå spännande då jag aldrig deltagit i en studie förut. Jag fick sätta mig på en stol och många elektroder tejpades fast på mitt ansikte och nacke för att mäta aktiviteten. Jag fick gapa och stänga munnen i en bestämd takt som jag fick öva på. Därefter kom en narkosläkare och injicerade koksalt i höger sida nacke. Jag visste att det skulle göra ont då det framstod tydligt i beskrivningen jag fått i mailet, men satans vad chockad jag blev! Smärtan var mycket värre än vad jag hade tänkt mig. Det kändes tungt, molande, värkande och krampaktigt. Nä, det var en vidrig smärta faktiskt.

FYI, koksalt brukar injiceras intramuskulärt vid forskningsstudier för att inducera smärta hos muskulaturen. Det kanske är så att injektionen av koksalt bidrar till att muskelfibrerna trycks ut och därför är det lite svårt för dem att kontrahera normalt, det i sin tur kan påverka nociceptorerna samt nervtrådar som förmedlar smärta. Salinlösningen (koksalt) tas om hand av lymfbanorna så problemet löser ju sig till slut. Efter fem minuter avtog smärtan och jag fick betygsätta smärtan på en skala från 1-10. Först sa jag 6, men ändrade mig till 7 och narkosläkaren skrattade.

Efter att smärtan avtagit fick jag gapa och stänga munnen många gånger till. Till slut injicerades koksaltlösning i vänster sida nacke och denna gång gjorde det inte alls ont märkligt nog. Min klasskompis deltog också i samma studie och han sa att en av sprutorna förmedlade ingen smärta i nackmuskulaturen. Undrar vad det kan bero på? Hmm…

Det var roligt att få vara en del av studien vars resultat kommer publiceras om cirka ett år. Can’t wait!

IMG_0396.JPG

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s