Studieteknik

Vilken studieteknik man ska tillämpa under utbildningen beror helt och hållet på vem du är som person. Är du den som gillar att plugga i grupper eller föredrar du hellre att sitta ensam och plugga i din egen takt? Gillar du att bläddra i fysiska böcker eller gillar du bekvämligheten med e-böcker? Antecknar du hellre för hand eller på datorn/surfplattan?

Ja, det finns olika sätt att plugga och alla funkar bra, det är upp till var och en att avgöra vilken studieteknik som gynnar en mest. I början av termin 1 kände jag mig helt vilsen, jag visste inte hur jag skulle plugga och hur min tid skulle disponeras på bästa möjliga sätt. Denna ovisshet var en av anledningarna till varför jag kuggade tentan i cellbiologi. Därför tycker jag att det är ytterst viktigt att man så fort som möjligt hittar ett pluggsätt som man trivs med, gärna redan under gymnasietiden eller på komvux. Sen är det såklart att man gör småändringar i sin studieteknik och lär sig av sina egna eller andras misstag, men man bör ha en riktlinje redan från början. Eftersom jag inte hade någon studieteknik i början var jag tvungen att ta reda på det själv genom att testa mig fram. I början köpte jag fysiska böcker, sedan bytte jag till e-böcker. På termin två struntade jag i att köpa böcker och läste bara i handouts som fanns på Cambro. Nu på termin tre försöker jag kombinera handouts med artiklar på nätet samt böcker om jag har tid, men själv tycker jag att om man kan det som står i föreläsningshandouten kommer man klara sig bra. Det som lärarna tar med på föreläsningarna är det som de tycker är allra viktigast att kunna, så att gå på föreläsningarna är väldigt nyttigt. Dessutom kan vissa föreläsare rakt av offentliggöra vilka frågor som de kommer ha på tentan då de tycker att studenterna kommer läsa extra mycket om dessa saker vilket är bra. Själv har jag inga problem med att läraren avslöjar vad som kommer på tentan. Självklart gynnar detta inte lata studenter som endast kommer att plugga på sådant som kommer på tentan, men för majoriteten kommer detta vara gynnsamt då vi ändå kommer att plugga på allt men lägga mycket krut på att lära oss om det som läraren tycker är viktigast.

Ni kanske undrar hur min studieteknik ser ut? På morgonen innan föreläsningen börjar öppnar jag OneNote och klistrar in dagens föreläsnings-pdf. Under föreläsningen antecknar jag på OneNote med min dator. Jag försöker skriva ner det viktigaste läraren säger, men oftast blir det så att jag skriver ner nästan allt hen säger och så går jag hem och filtrerar fram det viktigaste. När jag väl är hemma bearbetar jag föreläsningen och läser igenom mina anteckningar. Det som jag inte förstår läser jag i böckerna/nätet eller frågar jag mina kursare om det som är oklart. Sedan använder jag min iPad Pro och ritar figurer och pilar i OneNote-dokumentet. Under kursen OKB har jag även laddat ner en del anatomi-appar som är bra att ha, och då tar jag screenshots av strukturer och klistrar in bilden i min OneNote. Inför tentan behöver jag bara läsa mitt OneNote-dokument då allt redan finns samlat på ett ställe – supersmidigt!

På termin 2 antecknade jag för hand, det gick väl sådär. Jag använde kulspetspennor med friktionssudd för att anteckna. Mekaniken bygger på värmefriktion och när man gnuggar på penndragen kommer de försvinna tack vare värmen som bildas. Det var en kall höstdag då jag tog med mig en värmekudde till skolan. Kudden låg bredvid min anteckningsbok i ryggsäcken och gissa vad som hände..nästan allt jag antecknade försvann! Snacka om elände! Från den dagen har jag slutat anteckna för hand. Jag bytte till att anteckna på datorn istället och det har funkat bra! Fördelen med att anteckna för hand är att man kan snabbt rita ner figurer och diagram som lärarna skriver på tavlan. När man antecknar för hand hinner man endast skriva ner det viktigaste, man hinner inte skriva ner allt läraren säger. Detta kan både ses som en fördel och nackdel beroende på hur man ser på saken. När man antecknar på datorn hinner man skriva ner allt, men ibland kan man lägga fokus på att skriva istället för att lyssna och lära sig det läraren säger.

Hursomhelst trivs jag bra med mitt pluggsätt och ska fortsätta med det ett tag till! 🙂

IMG_1178

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s