Palpation

I OKB finns det obligatoriskt moment där vi ska få palpera varandra två och två. Palpation är en medicinsk diagnosteknik där undersökaren känner med händerna och fingrarna på patientens muskler, lymfknutor etc. för att upptäcka sjukliga förändringar. För att man ska kunna palpera rätt är det väsentligt att man kan sin anatomi. Man ska bland annat kunna musklernas ursprung och fäste, vart de olika kärlen löper osv. Som tandläkare är ansiktets och nackens muskler extra viktiga vid palpation då de hänger ihop med tuggapparaten. Om patienten säger att de har en knöl vid underkäken. Då är frågan; är det svullna lymfknutor som följd av en inflammation eller är det en tumör? Om knutan inte är förskjutbar kan det vara en tumör och då skall patienten remitteras. Detta får vi lära oss under kursens gång men vi kommer återkomma till det när vi arbetar kliniskt på dem högre terminerna.

 

Unknown
Här demonstrerar våra fantastiska anatomilärare hur man ska palpera.
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s