Dissektion

På termin 3 har vi dissektion, det är en del av kursen OKB där vi läser om kraniets och nackens alla strukturer, både ytliga och djupa. Dissektionen är ett obligatoriskt moment som anses vara en av dem mest fascinerande och uppskattade momenten under utbildningen. Dissektion innebär sönderdelning av en organism, i detta fall en människokropp, främst i vetenskapligt studiesyfte. Varje år doneras människokroppar till Umeå Universitet i syfte om anatomisk undervisning och forskning. Kropparna används för undervisning i anatomi främst för läkarstudenter men också tandläkarstudenter och annan sjukvårdspersonal. Helkroppsdonationer är en ovärdelig resurs eftersom inga sofistikerade datorsimuleringar eller högteknologiska bildtekniker kan ersätta en verklig kropp. Fördelen med dissektionsmomentet är att eleverna får se variationer hos kroppens strukturer mellan individer, åldrar och kön. Det som vi läser och ser i anatomiböckerna är ”medelvärdesanatomi” eller ”genomsnittsanatomi”, dvs. hur en genomsnittlig människa ser ut. Men sanningen är att kroppens strukturer kan de facto variera mycket från individ till individ. En viss muskel kan ha en annan form och sitta på ett annorlunda ställe.

Detta moment innebär oftast för ett flertal studenter ett första möte med en avliden. Därför informeras vi elever noggrant om alla regler. Diskussioner om medicinsk etik och proffessionalitet hålls i samband med anatomin i kursen PU. Elever får inte ta med sig sina telefoner och paddor in i dissektionssalen av självklara anledningar. Inga bilder får tas, vi får inte sprida information om den avlidnes kön, ålder, etnicitet etc. Vi får inte skratta åt liket och bete oss omoget, allt handlar om att man ska visa respekt för donatorn. Igår hade vi dissekering och jag känner mig väldigt tacksam att jag fått den här unika chansen. Det var så spännande, ord kan inte beskriva.

Här nedan tänker jag svara på eventuella frågor som kan dyka upp medan ni läser mitt inlägg;

 1. Får man själv dissekera liket? Nej, det är amanuenserna som dissekerat fram strukturerna som är viktiga för oss att känna till.
 2. Är det dissektion av hela kroppen? För läkarstudenterna är det dissektion av hela kroppen, från topp till tå. För tandläkarstudenter är det huvud och hals som gäller. Resten av kroppen täcks med en filt.
 3. Är det otäckt? Det är upp till var och en att avgöra, jag är inte i läge att bestämma. Kroppen behandlas med formalin, så lukten av formalin närvaras i salen, annars känner man nästan ingen lukt alls. Om man visar tecken på yrsel, illamående eller svimfärdighet kan man sätta sig ner eller gå ut ur salen. Amanuenserna tar sedan hand om dessa elever. Jag har hört att det oftast är killar som går ut då tjejerna brukar oftast inte överskrida sina gränser. Killar försöker ibland spela tuffa och försöker stå ut, men det slutar med att de svimmar istället.
 4. Får man bara titta på? Amanuenserna har dissekerat fram ytliga och djupa strukturer innan så vi får gå dit och titta på när amanuenserna redovisar dem viktigare strukturerna. Sedan får eleverna själva palpera, känna med fingrarna och dra på strukturerna med pincett om eleven vill. Man är inte tvungen att röra på kroppen om man inte vill det. Däremot är det många som tar tillfället i akt och känner på strukturerna då det här är ett unikt tillfälle trots allt. Vi har lärt oss att artärer har tjockare kärlvägg pga glatta muskler som omringar artärerna, men hur kan man implementera denna kunskap? Jo, när man trycker i artärerna med pincetten känner man ett större motstånd. Artärerna ser fylligare ut jämfört med vener som har en mer kollapsad struktur (hos en avliden person). På så sätt kan kirurger skilja artärer från vener. Man kan inte utgå från färgerna som finns i anatomiboken. I verkligheten kan de ha samma färg, speciellt efter behandling med formalin.
 5. Vilka kläder får man ha på sig i salen? Man får ta på sig vanliga kläder. Inne i salen tilldelas munskydd, plastförkläde och handskar givetvis.
 6. Erbjuds dissektion hos alla lärosäten? Nej, det gör det inte. Jag är osäker på vilka lärosäten som erbjuder dissektion, men jag vet att Umeå Universitet är en av dem få som gör det. IMG_1349
Annons

2 reaktioner till “Dissektion

 1. Hej! För och främst, jättebra blogg! Jag går in flera gånger om dagen för att se om du lagt ut något nytt haha… 😀 Min dröm är att en dag komma in på tandläkarprogrammet, men har i nuläget bara 1.0 på HP. Vad hade du för strategier för att fixa högskoleprovet? Har du några tips?

  Gillad av 1 person

  1. Hej Sofia, tack för att du läser bloggen, jättekul med respons från läsarna! Jag ska uppdatera bloggen snarast, håll utkik!
   Först fick jag 0,75 på HP så om jag kan höja mig från 0,75 till 1,40 så kommer du också kunna fixa det!
   Jag gjorde många gamla prov. Det finns arkiv där man kan se proven från 70-talet, så jag rekommenderar att du gör så många prov du hinner. Det är viktigt att ha en god läsvana då det kommer gynna din LÄS, MEK och ORD men det kommer också gynna framtida studier då mycket av det vi gör är att läsa kurslitteratur.
   Jag hade en dålig läsvana så jag började med att läsa svårare artiklar varje dag (rekommenderar ”SvD Under Strecket”). Dessutom skrev jag ner orden jag lärde mig från artiklarna. Det finns ett antal ordlistor som är gjorda för Högskoleprovet, så du kan Google och läsa igenom ordlistorna och försöka lära dig svårare ord. Angående matte är det bra om du repeterar matte 1b om du känner dig ringrostig. Annars är det bara att göra gamla prov och lära dig av dina misstag som du gör.
   Jag önskar dig all lycka! Tveka inte att höra av dig om du undrar över något! 🙂

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s