Allmän patologi och materialvetenskap

IMG_1478
Plugg på Medicinska Biblioteket (MB) 

 

Hej allihopa, det var ett tag sedan jag uppdaterade bloggen. Efter tentan i OKB ville jag bara slappna av och inte tänka på plugget så mycket. OKB är en stor kurs så efter tentan känner man sig en aning skoltrött. Nu har jag vilat i några dagar och känner mig laddad inför de kommande kurserna på vårterminen.

Vi läser nu två kurser. Den ena kursen heter Allmän och oral patologi del 1 (7 hp) och den andra Odontologisk materialvetenskap del 1 (7 hp)Den här terminen läser vi endast allmän patologi, nästa termin fortsätter vi med oral patologi. I den här kursen får vi fokusera på sjukdomslära och vi fördjupar oss om inflammation, cellskada, tumörlära, cirkulation, vanliga sjukdomar i hjärta- kärl, digestionsorgan, urinvägar, endokrina organ, andningsorgan, skelett, muskulatur, nervsystem och reproduktionsorgan med betydelse för blivande tandläkare. Hur uppstår cancer? vad händer vid en cellskada? Hur sker läkningen? Dessa är några av hundratals frågor som vi måste kunna besvara på.

Vi har möjligheten att vandra runt på kliniskt patologiskt labb (intressant), mikroskopera för att se sjuka celler och även vara med vid en obduktion (det här är mest spännande).

Kursen materialvetenskap omfattar föreläsningar om polymerers, dentala cements och plastiska fyllnadsmaterials uppbyggnad, sammansättning och kemiska och fysikaliska egenskaper, deras praktiska och kliniska uppgift samt deras förhållande till biologisk miljö. Vi får läsa om olika borrar, olika verktyg osv. Under kursens gång ska vi få labba en hel del på kliniken. Vi ska få göra borrövningar, modellera med plexiglas, rekonstruera och göra massa annat! Jag och hela klassen ser verkligen framemot att få börja med de kliniska momenten, vi har längtat efter detta sedan dag 1. Det är nu vi får ha på oss klinikkläder och se ut som en riktig tandläkarstudent! Det är nu vi får börja med att borra och arbeta praktiskt. Det är ju trots allt vad allmänheten förknippar oss med – borrar! Detta är det första ”riktiga” kliniska moment vi har. På termin 2 hade vi vaxning av tänder på tandtekniker-labbet men det var mer som en prova på-grej. Läs mitt blogginlägg om vaxningen här.

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s