Borrövning

Idag har varit en superkul dag då vi fick lära oss hur man borrar för första gången! Jag hade hämtat klinikkläderna veckan innan då det brukar vara stort tryck på morgonen. Vissa storlekar tar slut snabbare än andra. Jag har märkt att det är främst mindre storlekar som brukar ta slut först då kläderna är stora för sin storlek så både tjejer och killar tar dem minsta storlekarna. Häromdagen blev vi tilldelade ett skåp i omklädningsrummen. Jag och en kompis gick till Clas Ohlsson för att köpa hänglås och öronproppar som är bra att ha till borrövningarna.

Dagens labb började kl 8.00 på morgonen så vi fick vara framme vid NUS 07.35 för att hinna byta om till klinikkläderna då vi måste ha på oss klinikkläder när vi är på labben på våning 8. Efter ombytet gick jag tillsammans med klasskamraterna till våning 8 och för att ha upprop. Sedan hade vi en introduktion och rundvandring. Vi fick lära oss hur man använder borrarna, hur man använder vattensugen och alla andra instrumenten. Borrutrustningarna utkvitterades och vi fick ett skåp på våning 8 för att ha våra borrutrustningar och tandmodeller där. Känslan att få gå runt med klinikkläder på sjukhuset är obeskrivlig. Det kändes rätt på något sätt, vi var så taggade allihopa! Vi kände oss som färdiga tandläkare trots att det är många terminer kvar att avverka. Min kompis Daniel ville ha på sig klinikkläderna överallt från och med nu då de är så bekväma. Han valde trots allt att plugga till tandläkare för klinikklädernas skull. 😉

Efteråt demonstrerade läraren hur man ska borra och hur viktigt det är att alltid ta stöd när man borrar för att undvika kroppsliga skador och dåliga preparationer. Vi fick lära oss att alltid spruta vatten medan man borrar så det är viktigt att kontrollera om det finns vatten i vattenreservoaren. I min station var det väldigt lite vatten kvar så jag fick fylla på vatten. Man lägger sedan en klor-tablett ner i vattnet för att undvika bakterietillväxt. Eftersom vi fick efterlikna en patientsituation fick vi ha på oss handskar och klinikkläderna. Munskydd behövdes dock inte. Skyddsglasögon ska man alltid ha när man borrar i fall man inte har egna glasögon som kan täcka ögonen från partiklar.

Vi fick borra i fyra plasttänder (2 molarer och 2 premolarer). Vi låtsades att det fanns karies längs fissurerna så vi borrade längs fissurerna. Tumregeln är att borra ner 2 mm i emaljen. Om man borrar djupare riskerar man att skada pulpan och det blir besvärligt för patienten. Det såg väldigt enkelt ut när läraren demonstrerade men när jag provade själv så fick jag problem med djupet. Jag borrade alldeles för djupt på alla fyra tänder, kom ner 4,5 mm haha! I verkligheten skulle patienten ha stora problem med tanden som skulle riskera att dö! Men som tur är kommer jag förbättra mig med tiden, det är ju trots allt första gången jag får borra. Vi hade två lärare som fick bedöma och utvärdera vårat jobb. En av dem var mycket strängare än den andra enligt mig och några andra. Det är bra att vi får konstruktiv kritik från båda lärare, man ser saken från olika synvinklar.

Efter borrövningen lämnade vi kläderna i tvättautomaten och jag klantade till mig ordentligt. Jag glömde kvar mitt bankkort i byxfickan och jag upptäckte min tabbe efter att jag lämnat byxorna i tvätten. Tvätten lämnar man i en maskin som suger upp kläderna och samlar dem i ett låst rum som Textilias transportörer sedan transporterar bort. Jag ringde Textilia men inge svarade, så jag anade att de hade lunchrast för då var klockan kvart över tolv. Efter en stund fick jag vägledning till Textilias kontor nere i kulverten, så jag och mina kompisar gick ner dit och följde med en transportör. Han låste upp rummet och vi fick leta efter mitt bankkort bland andra blusar och byxor. Vi gick igenom byxorna men hittade inte mitt förbannade kort. När jag var nära att ge upp hoppet så hittade min kompis kortet efter andra omgången! Det var en stor lättnad!

Skoldagen slutade med en föreläsning om bl.a. hypertoni, cirkulation osv. Nu sitter jag på MB och skriver detta inlägg. Snart ska jag hem för att skjutsa mina kompisar till flygplatsen för de ska nämligen flyga till Stockholm. Nu börjar påsklovet för oss och många åker till sina hemstäder. På kvällen ska jag kolla på film med mitt gäng! Vi hörs snart!

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s