Modellering av incisiv i plexiglas

Idag hade vi en lång och intressant dag i skolan. Dagen började kl 8.00 med en obligatorisk föreläsning om kemiska arbetsmiljörisker. Sedan gick halva klassen till Biologihuset för att hämta ut vår tenta i OKB. Jag gjorde ett misstag då jag tappade bort min tentakod så jag visste inte hur det gick för mig på tentan trots att tentaresultatet kom ut för några dagar sedan. Först idag fick jag tillbaka min tenta från kurssekreteraren och jag kunde konstatera att jag fick godkänt vilket är en lättnad då OKB var en av dem svårare kurserna som vi läst hittills.

Innan våran material-labb började hade vi en lunchföreläsning från FLUX, men vi hade inte tid att byta om till klinikkläder efter lunchföreläsningen så vi bytte om direkt. Idag på material-labben fick vi modellera en incisiv från ett plexiglasblock. Först hade vi en demonstration och sedan fick vi själva testa på att modellera tanden. Till hjälp hade vi rakt handstycke, blyertspenna, skjutmått, kautchukfräs, gummipolerare, Robinsonborste, garntrissa och polerpasta. Först fick man rita kronans och rotens faciala och distala ytor på plexiglasblocket för att senare slipa bort överflödigt material med en kautchukfräs på linguala och mesiala sidan. När vi sedan fortsatte med att slipa till kronan och roten efter angivna mått till rätt dimensioner fick vi använda vår kunskap i tandanatomi. Vinkeltecknet, rottecknet ska vara rätt bland annat. Det ska se så verklighetstroget som möjligt vilket inte var lätt då varje millimeter spelar roll. Till slut fick vi jämna till ytorna med gummipolerare och finpolera med pasta på Robinsonborste och garntrissa om man ville.

Resultatet blev ok, min tand skulle föreställa en 21:a men den blev så liten så den föreställde mer en 41:a men formen var rätt bra ändå. Superkul moment!!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s