Fantomställ och preparation

Idag hade vi material-labb igen. Förra gången fick vi borra längs fissurerna hos fyra tänder. Idag lärde vi oss hur man borrar disto-ocklusalt (do), mesio-ocklusalt-distalt (mod) samt mesio-ocklusalt (mo) vilket är vanliga ytor på tanden där man kan få karies. Vi borrade på fem tänder idag (17, 16, 15, 36 och 24). Imorgon fortsätter vi med några tänder till och sedan får vi lära oss hur man lägger matris, gör fyllning och putsar/efterbehandlar dessa tänder. Lärorik och relevant labb! Att göra fyllningar är inte så komplicerat. Det svåra är att efterbehandla fyllningen och återskapa fissurerna osv. En annan sak som jag också tycker är lite klurigt är att sätta matrisband i matrishållaren. Det kanske är så att jag fick en trög matrishållare, eller? Jag kanske skyller ifrån mig haha! Nä men det är något som man lär sig med tiden.

Hur gick det för mig idag? Jo, jag fick göra om två tänder då jag borrade lite för långt in i ”pulparummet”. Det är vanligt att man får göra om. Då är det bara att skruva bort plasttanden från sin tandmodell och hämta en ny plasttand som finns i små lådor. En annan kompis borrade fel tand. Istället för att borra i 17 så borrade hen i 27 istället vilket var lite roligt. Bättre att göra detta misstag nu än att göra det när man har riktiga patienter!

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s