Enligt en kvantitativ studie som gjordes år 2014 visar det sig att 95% av tandläkare och 95% av tandhygienister har haft muskuloskeletala besvär (MSD) förut och att 65% av tandläkarna uppvisade problem under den senaste veckan! Studien avser dock endast kvinnliga tandvårdspersonal men liknande skador förekommer hos män också.
Vanligaste besvären som förekommer bland tandvårdspersonal är besvär i nacke, skuldror, axlar, armbågar, handleder, händer, rygg, höft, knä, fotled samt fötterna. Något som inte inkluderas i studien är att tandläkare kan även ha besvär med trötta ögon då hen arbetar på nära håll under den största delen av arbetsdagen. I samband med att man borrar jämnt kan det leda till hörselskador om man inte använder skydd. Härdljuslamporna som används vid härdning av kompositer kan vara skadliga för ögonens näthinnor om inte skyddsglasögon används på rätt sätt. Dessutom finns det alltid kemiska arbetsmiljörisker inom tandvård då vi exponeras för kemiska riskkällor genom inandning, förtäring eller kontakt med hud, slemhinnor eller ögon. T.ex. är akrylatplaster väldigt allergent i sin icke-polymeriserande form och då är risken stor för sensibilisering. För att minska risken för sådant är det viktigt att man tillämpar non-touch-metoden. man använder istället instrument till hjälp då materialen kan tränga sig förbi handskarna t.ex.
Hur ska man förhindra MSD då? Jo, under utbildningens gång får vi lära oss om ergonomi, hur viktigt det är att ha rätt arbetsställning för att motverka framtida besvär. Viktigt att man tränar regelbundet, främst de partier som är mest drabbade som axlar, nacke, skuldror, rygg osv. Något som är värt att fundera på är prismaglasögon som med hjälp av sina prismor vinklar blicken nedåt och på så vis ge en mer ergonomisk arbetsställning då man inte behöver böja ner huvudet och belasta nacken bl.a. Ergonomin är viktig, men har verkligen tandläkarstudenter en bra ergonomi? Knappast. I min klass åtminstone är det väldigt många som jobbar med huvudet böjt nedåt och ryggen krökt som en räka. Jag är en av dem! Eftersom man jobbar i svåråtkomliga utrymmen kan det vara svårt att se vad man håller på med utan att huvudet böjs nedåt. Förhoppningsvis blir vi bättre på det här med tiden, det skulle vara toppen för ryggen och nacken bland annat att sitta rakt!
Studie: Staneva Y, ”Muskoskeletala besvär hos kvinnliga tandvårdspersonal” 2014