Min första patient – fantomställ

Nu är mjukstarten slut, från och med nu ska vi inte ta fram käkarna och lägga dem på bordet utan vi ska nu börja med att borra i tänder som sitter fast i ett fantomställ. Detta för att efterlikna verkligheten så mycket som möjligt. Man kan ställa in gapvinkeln, höjden, huvudets rotationsvinkel och böjningsvinkel. Det är en stor utmaning att borra i ett fantomställ då man ser betydligt sämre bl.a. än om man hade käkarna framme på bordet.

Utmaningar:

  • Otroligt svårt att se!
  • Trångt utrymme. Handstycket får ibland inte plats i munnen om man borrar i åttorna och om ”patienten” inte gapar så stort är att svårt att preppa där.
  • Man måste tänka spegelvänt när man använder spegel.
  • Ergonomin drabbas! Just nu har vi svårt med att ställa in rätt höjd osv. Ofta så ser man oss böja ner hela kroppen och titta in i munhålan från riktigt nära håll. Annars ser man folk höja fantomstället högt så att det kommer i nivå med axlarna!
  • Hos vissa stationer så läcker det vatten. Vi borrar ju alltid med vattenkylning och vattnet kan läcka ut hos vissa defekta modeller. Det slutar med att det ser ut som om vi kissat ner oss!

Nu har vi fått öva på att borra andra klasser också såsom klass IV. Vi har fått skapa en fraktur hos 21:an (vänstra framtand) som vi senare ska få göra en fyllning såklart. Vi har även fått lära oss hur man sätter en kofferdam! Kofferdam är en rektangulär duk i allmänhet av latex som används speciellt vid rotbehandling. Den huvudsakliga funktionen är att isolera den behandlade tanden (tänderna) från den orala miljön med den saliv och de bakterier som finns i munhålan. Dock är kofferdam något som många studenter och t.om. tandläkare försöker låta bli att använda då det inte är tidseffektivt.

Det är många processer som måste göras och för ovana studenter kan det ta 40 minuter att sätta kofferdam på en patient, då är behandlingstiden slut efter det! Egentligen rekommenderas det att man använder kofferdam vid varje fyllning och vid varje rotfyllning men i praktiken används kofferdam oftast vid rotfyllning. Det är inte så ofta man använder kofferdam för att fylla tänder.

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s