Min allra första patient

Idag hade jag min allra första patient. I Umeå är det på termin 4 som man får ha sin första patient. Då får man ta röntgenbilder, närmare sagt hel tandstatus (18 bilder). Dom två första gångerna får man jobba i par där en är ansvarig student och den andra är assistent. Den ansvariga studenten är den som tar alla bilder. Assistenten står i bakgrunden och hjälper till när det behövs. Patienterna var inbokade kl 8.15 men studenterna skulle vara där senast kl 8 för att förbereda behandlingsrummet och öppna upp patientens tidbok osv. Jag var så nervös att jag kom dit redan kl 7 på morgonen!

Innan patienten kom fick vi ta fram material som skulle behövas under undersökningen. Sedan blev vi tilldelade en patient. Jag gick till väntrummet hälsade på patienten, presenterade mig själv och visade patienten vägen till behandlingsrummet. Där stod min assistent Jack och väntade. Sedan var det bara att sätta igång med bildtagningen. Om jag fick sammanfatta dagen skulle jag beskriva den med dessa ord:

nervöst – det är min allra första patient. Det kändes såklart pirrigt!

lärorikt – jag lärde mig otroligt mycket idag! Mycket bättre än att träna på dockor.

utmanande – svårt var det ju, vi är inte experter på detta ännu. Det blev 4 omtag och totalt 37 (!) exponeringar!

stressigt – pga många omtag brister tålamodet. Man vill att patienten ska få gå hem också. Efter varje omgång fick man be patienten att sitta i väntrummet medan man kollar på röntgenbilderna med en ansvarig tandläkare. Eftersom det var kö tog det extra lång tid. Det tog nästan 3 timmar!

besviken – pga många omtag och alla misstag man gör. Men det är mänskligt.

glad – så glad att jag nu har haft min första patient! Från och med idag kommer det bara gå uppåt!

 

*Pga sekretess får jag inte avslöja något om patienten.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s