Vi fick rollspela!

I torsdags hade vi ett seminarium i Oral diagnostisk radiologi-kursen där vi fick rollspela med varandra. På Umeås tandläkarutbildningen har vi en panorama ”körkortskurs” inbakad i radiologi-kursen på termin 4 så vi får lov att använda och inneha panoramaröntgenutrustningar efter utbildningen. Jag vet inte vilka lärosäten i Sverige som erbjuder en panoramakurs men jag vet att det finns ett/flera lärosäte/lärosäten som inte erbjuder detta. Då kan man läsa en panoramakurs efter utbildningen för drygt 15 000 kr om man så vill.

Under seminariet lärde vi oss hur man placerar och positionerar patienten i en panorama-apparat och vilka svårigheter man kan möta. Vi rollspelade med varandra och våra roller tilldelades av en sköterska. Vi turades om med varandra så man får både vara patient och tandläkare. Här är exempel på roller:

  • Patient med örhängen som hen inte kan/vill ta av.
  • Hyperaktiv 8-årig patient.
  • Äldre patient i rullstol. 
  • Gravid kvinna som är ängslig över strålningens påverkan på hennes foster. 
  • Tandvårdsrädd tonåring. 
  • Äldre patient med proteser.
  • Äldre patient med krökt rygg (kyfos). 

Det var superroligt att få rollspela! Många av mina kursare har tydligen dolda talanger haha! 😉

För er som undrar så skall alla metallföremål i huvud-hals området tas bort då de kan ge s.k. ”spökbilder” som kan störa tolkningen av en panoramabild. Om en patient bär på örhängen i öronloberna och inte vill/har möjlighet att ta av dom måste öronloberna tejpas upp. Eventuella proteser ska tas ut. Tungan ska vila upp mot gommen och man ska undvika att svälja under bildtagningen som varar i cirka 15-20 sekunder. Man ska vara helt stilla under bildtagningen vilket kan vara svårt för en hyperaktiv 8-årig patient att förstå, speciellt när den coola apparaten snurrar runt ens huvud! Då kan det vara bra att förklara och demonstrera hur apparaten kommer bete sig innan man tar bilden.

 

veraview_ic-5hd.jpg

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s