Vi får inte borsta tänderna i 3 dagar!

Ja, det stämmer! Under tre dagar ska vi inte borsta tänderna på höger sida, detta för att sedan jämföra bl.a. placknivån och tandköttet på den oborstade munhalvan med den borstade munhalvan. Det här låter som ett roligt experiment, men hur kommer jag klara mig under dessa dagar? Jag har aldrig i hela mitt liv skippat mer än en tandborstning per dag. Det kommer kännas väldigt äckligt minst sagt. Undra hur det kommer vara med andedräkten efter tre dagar…fyf*an. Som tur är så kommer min grupp att utföra detta experiment under helgen, så då kan man hänga med sig själv hemma istället för att gå runt sjukhuset klinikklädd och representera hela tandläkarkåren med sin motbjudande munhygien. Jag vet att i Göteborg så borstar man inte tänderna i 6 dagar!

I kursen Professionell utveckling del 4 får vi göra undersökningar på varandra vilket är riktigt kul! Vi får dessutom lära oss om samtalsmetodik, ergonomi, basala hygienrutiner och mycket annat också. Man jobbar alltså två och två och turas om med att undersöka varandra. Först tar man en anamnes och sedan görs en statuskontroll där man kollar på yttre status (ansiktsasymmetrier, svullnader, munvinkelragader, sänkt bett etc). Man palperar därefter lymfkörtlar samt käk- och nackmuskulaturen och kollar efter ömhet. Sen kollar man på ocklusion, munslemhinnan, parodontium, tänder, plackstatus och slutligen salivstatus. Efteråt får man göra diagnostik, bedömningar och skapa en terapiplan, men så långt har vi inte kommit!

 

img_4101-e1539286286136.png

Annons

2 reaktioner till “Vi får inte borsta tänderna i 3 dagar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s