- Inte gillar att arbeta med människor. Som allmäntandläkare har man patienter dagligen, så det skulle vara till fördel om man trivs med detta. Man behöver absolut inte vara extrovert för att passa som tandläkare. Jag skulle beskriva mig själv som introvert till och med, men jag tycker att det är roligt att jobba med människor! Om man inte känner sig trygg med patient kommer patienten definitivt inte känna sig trygg i dina händer. Man kan förvisso specialisera sig till radiolog och då arbetar man inte lika mycket med patienter, men för att bli specialist måste man ändå ha haft en hel del patienter! Det vore tråkigt om man slösar bort sin tid åt något som man inte trivs med.
- Är inte studiemotiverad. Det är tuffa studier och det krävs att man är ihärdig för att klara de kommande fem åren. Långa dagar, mycket nytt att lära sig varje dag och bristen på fritid kan ta kål på en. Det gäller att man är envis för att klara sig igenom detta. Är man inte studiemotiverad kommer man förr eller senare hamna efter i plugget och tro mig, det är inte kul att hamna efter!
- Arbetar slarvigt. Som tandläkare ska man ha ett öga för detaljer. Man jobbar på nära håll och i små, trånga områden. Varje mm. räknas; gör man minsta lilla fel kan det kosta patienten både tanden och pengar. Man ska inte skynda på behandlingen för tidsbristens skull. Patientsäkerheten ska prioriteras.
- Vill bli läkare. Välj det som du verkligen tycker om. Välj inte tandläkare pga den kortare utbildningen etc, det är inte värt det om du egentligen vill bli något annat. Man tar bara onödig plats på tandläkarprogrammet och hindrar dom som verkligen vill bli tandläkare från att komma in. Satsa helhjärtat på det som gör dig glad vare sig det är tandläkare eller läkare. 🙂
- Inte är beredda på att lägga ner mycket tid! Kopplat till punkt 2. Hur mycket tid man lägger ner på plugget varierar från person till person. Men var beredda på att offra större delen av dagen åt studierna. Vi brukar ha föreläsningar/klinikpass från 8.00 till 17.00 för att senare ägna tid åt självstudier på biblioteket resten av dagen.
- Inte gillar att ta ansvar. Som tandläkare är man den huvudansvarige för en behandling. Man kan delegera uppgifter till en tandsköterska men till slut är det ändå tandläkaren som har ansvaret. Som tandläkare är man ofta lagets ledare. Det är många lagar och förordningar att följa. Gör man fel riskerar man sin legitimation och eventuellt fängelse.
- Inte kan ta emot kritik. Ja, både konstruktiv och destruktiv kritik (ibland). Vi möter många svårigheter och hinder under utbildningen och man gör fel då och då. Det är mycket press från olika håll och det börjar man märka av från och med tredje och fjärde termin. Man ska kunna ta emot konstruktiv kritik från lärarna och från andra personer som är involverade. Destruktiv kritik kan man kanske få någon gång, kanske från en patient till och med. Många personer gillar inte att gå till tandläkaren. Många är ängsliga och upprörda, så man ska kunna ha ett professionellt förhållningssätt och hantera situationen utan att själv bli upprörd.