Hur vi utvecklar vårt professionella förhållningssätt

På termin 4 läser vi kursen Professionell utveckling del 4 (PU4) som är en kurs på 4 högskolepoäng. Under kursens gång får vi bland annat lära oss om ergonomi, dagliga rutiner på en klinik, om hur man tar kliniska bilder, om rutiner kring behandling av instrument, om basala hygienrutiner etc. Förra veckan hade vi en genomgång av vanliga instrument som finns i en basbricka t.ex. Man fick först gissa vad varje enskild instrument var till för. Vi fick även lära oss hur man räknar ut DMF-T och DMF-S som är ett index för kariesprevalensen.

Häromveckan gjorde min grupp en observationsstudie på sjukhuset där vi fick klä oss i klinikkläder och så diskret som möjligt observera avvikelser från de basala hygienrutinerna vi kan se under en timme. Det här momentet var roligt, lite synd att verksamheten hade så få personal och studenter just när vi utförde studien. Idag ska vi få se på en kortfilm som heter ”Var ska jag ligga sen” som lyfter upp etiska och existentiella frågor. Filmen är till för vårdpersonal i utbildning. Efter det ska vi få diskussionsfrågor där vi reflekterar över varje enskilt fall som tas upp på filmen. Här får vi lära oss om etik, moral och empati inom vården vilket bidrar till ett professionellt förhållningssätt.

I slutet av november ska vi ha läst ut en bok som heter ”Det räcker inte att vara snäll” av Ulla Holm som handlar just om professionalism, empati och psykiska strategier inom vården. Som titeln antyder så behöver ”snällhet” inte nödvändigtvis innebära att man är ”professionell”. Efter att ha läst boken ska vi skriva 1800 till 2700 ord och besvara diskussionsfrågorna. Avslutningsvis sker en muntlig examination.

För två veckor sedan fick vi ha ett obligatoriskt seminarium som hölls av en psykolog. Seminariet handlade om icke-verbal kommunikation, härskartekniker som förekommer, kommunikationens utvecklingssteg, empati, skam, om mötet med patienter och mycket mer. Det var ett väldigt roligt seminarium tycker jag! Vi fick göra 7 olika övningar i grupp.

övning 1 får en student vara tandläkare (x) och den andra vara patient (y). Den tredje studenten får vara observatör. Läraren informerar till x i hemlighet att hen först ska vara vänlig och intresserad av patienten för att senare efter en minut vara totalt ointresserad av patienten. Observatören noterar hur patienten agerar.

Övning 2 är nästan som övning 1 fast den här gången är x överintresserad av patienten och är lite väl för närgången. X ville ha min klocka, tyckte att jag luktade gott, ville prova på mina kläder efter behandlingen osv. Det var en väldigt konstig upplevelse haha!

De andra övningarna handlade om kompromiss samt hur man tar emot kritik från patienten. På den sjätte övningen fick vi fick prata om den gången vi blev överraskade när vi gick till tandläkaren. Det kan handla om vad som helst egentligen. Vi andra som lyssnar ska lägga märke till vilket kroppsspråk/gester berättaren hade.

På sista övningen fick vi lägga ihop alla gester och göra det till en dans och uppträda framför klassen. Det var superroligt! 😀

Annons

2 reaktioner till “Hur vi utvecklar vårt professionella förhållningssätt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s