Termin 5 – intensiv början

Tiden flyger iväg och det har redan gått drygt en månad sedan termin 5 startades. Vi kastades in i termin 5 med många parallella kurser: Klinisk oral fysiologi 1, Odontologisk materialvetenskap, Oral kirurgi 1, Parodontologi 1, Vetenskaplig metodik, Kariologi 1 och snart börjar vi även med PU och psykologi/psykiatri. Det är kanske först nu många börjar inse allvaret i utbildningen, men kul är det ju. Vi läser relevanta kurser som vi kommer att nyttja oss av i framtiden, så man blir ju automatiskt engagerad.

På Klinisk Oral Fysiologi 1 får vi läsa om smärta och funktionsstörning i käksystemet. Det är 10 föreläsningar totalt och vi har preklinisk träning också. Vi får lära oss hur man tar anamnes, hur man undersöker smärta i käksystemet, hur man diagnosticerar och slutligen hur behandlingen går till. Vi har fått öva mycket på varandra på kliniken och lärt oss ett manus utantill. Det är viktigt att man inte missar viktiga ”repliker” då vi följer DC/TMD som är en väldefinierad undersökningsmetod för allmän- och specialisttandvården för att identifiera och diagnosticera smärta och funktionsstörning i käksystemet. Här får man vara detektiv och ta reda på vart smärtan kommer ifrån, riktigt intressant tycker jag!

På Odontologisk materialvetenskap får vi fortsätta vara på labben och öva på fingerfärdigheten. Den här terminen har vi fått göra broar! Det är fortfarande mycket tandteknikerjobb som vi får hålla på med vilket en del tycker är lite trist men det är viktigt att man förstår hur dem olika processerna går till tycker jag. Vi kommer även få prova ta index och slipa helproteser. Med tiden är det alltfler äldre som har kvar sina permanenta tänder, så tillämpandet av helproteser har minskat, framförallt i storstäderna. På termin 5 kommer vi ha en tenta i Odontologisk materialvetenskap som innefattar allt vi har lärt oss från termin 3 till termin 5! Dags att börja repetera nu?

På Oral kirurgi 1 har vi fått lära oss om anestesitekniker, kollapstillstånd, bedömning av medicinska riskpatienter och om tandextraktion. Häromveckan hade vi en anestesiövning där vi jobbade två och två (man får välja sin partner) där en får vara patient och en får vara tandläkare. Vi la 10 bedövningar på varandra;

  1. Terminalt buccalt tand 11
  2. Terminalt buccalt tand 14
  3. Foramen incisivum
  4. Terminalt, anteriort och posteriort om crista infrazygomaticum
  5. Foramen palatinum majus
  6. Terminalt buccalt tand 31
  7. Blockad foramen mentale vä sida
  8. Lingual slemhinna regio 35, ingen benkontakt
  9. Nervus buccalis vä sida
  10. Mandibularblockad höger underkäke

Övningen genomförs efter lärarledd genomgång där käkkirurgerna går igenom varje injektion på en försöksperson från gruppen. De visar hur man använder sprutan på ett säkert sätt. Vi fick använda Ultra Safety Plus. Jag måste nog säga att det här är den roligaste övningen vi gjort hittills på utbildningen, gud så mycket skratt vi hade tillsammans! Det kändes främmande och lustigt i hela munnen, bedövningen satt kvar i 4-5 timmar, så lärarna avrådde oss från att äta något under tiden bedövningen sitter kvar. Det var några i klassen som var nålrädda men det gick bra för dem ändå. Jag tycker inte man behöver känna sig orolig. Lärarna går igenom allt noggrant och de går runt till varje bås och kollar läget då och då. Har man någon fråga är det bara att ringa på klockan så kommer de till båset och hjälper till. Vi har även fått ha gruppövningar i att mäta blodtryck och HLR-övningar. Vi fick rollspela under HLR-övningen, det var så roligt haha! Det kanske låter mycket med 10 injektioner, men vi lägger inte hela ampullen, utan på alla injektionsställen lägger man ungefär 0,25 ml. Endast på mandibularblockaden lägger man full ampull, alltså 1,8 ml. Anestesimedlet vi får använda är Citanest med aktiv substans Prilocain 30 mg/ml, maxdos 300 mg, dvs 5,5 ampuller (maxdos). Totalt använde vi cirka 2,5 ampuller, så det ligger långt från maxdosen vilket är bra.

På kursen Vetenskaplig metodik fortsätter vi med föreläsningar, grupparbeten, inlämningsuppgift och examinerande seminarier. På termin 5 får vi lära oss om biostatistik och vetenskapsteori. Vi kommer få delta i doktoranddagen där forskarstuderande, doktorander, forskaraspiranter eller PostDoc associerade med odontologiska institutionen får presentera sin forskning. Det är ett obligatoriskt moment inom kursen Vetenskaplig metodik.

På kursen Parodontologi 1 och Kariologi 1 har vi föreläsningar och även preklinisk träning också på termin 5. I skrivande stund har vi endast fått ha föreläsningar, men jag uppdaterar er i framtiden om dem prekliniska passen! På andra kurser brukar man kunna utgå från föreläsningarna för att klara sig på tentan, men just på kariologi tycker kursansvariga att vi ska läsa i boken och inte utgå från föreläsningarna så mycket. Tentafrågorna kommer tas från kurslitteraturen och kompendier som vi fått. Det är ett helt annat upplägg jämfört med samtliga kurser som vi läst tidigare, men det borde funka ändå!

På termin 5 börjar vi ha spärrkurser som kariologi, oral kirurgi 1, ODR osv. Man måste ha klarat kurserna innan man får gå vidare med patienter. Detta sätter press på oss givetvis, men jag hoppas det kommer gå bra för mig och alla andra i klassen. Vi har kommit så långt och det vore synd om någon hamnar i spärr. Dessutom är det 90% närvaro på klinikundervisning (preklin) på samtliga kurser, så man måste i princip gå till alla kliniska pass, vilket är rätt så självklart egentligen. Är man sjuk eller missar man ett pass får man ringa och anmäla sin frånvaro. Lärarna kommer då kolla om man kan få gå till en annan grupps klinikpass, men det blir krångligt om det blir för många i en grupp för då blir det ojämn gruppfördelning bl.a.

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s