Psykologi/psykiatri (3 hp)

På termin 5 läser vi en kurs som psykologi/psykiatri. Precis som namnet antyder läser vi psykologi och psykiatri med inriktning inom tandvård.

Psykologi är läran om människans beteende, tankar, känslor och samspel med andra människor medan psykiatri är medicinsk handledning och handlar om psykiska störningar, orsaker, hur de yttrar sig och hur de kan behandlas och förebyggas. Det råkar vara så att psykologi har varit en av mina favoritämnen på gymnasiet, så det här känns riktigt intressant att få lära sig mer om människans inre värld där våra känslor och tankar finns. Det är en sak att lära sig biologi/medicin och en annan sak att läsa psykologi, trots att de alla handlar om människan. För att vara en bra tandläkare tycker jag man ska ha empati, förstå patientens situation, och kunna tala med patienten på ett lämpligt sätt (samtalsmetodik) vilket är saker som tas upp under kursens gång. Hittills har vi fått gå igenom vad som är friskt/sjukt när det gäller vårt psyke. Vi går igenom rädslor, ångest, smärta, fobier, tvångssyndrom, kognitiva funktionsnedsättningar, bemötande av patienter med psykiska/kognitiva svårigheter. Vad är skillnaden mellan personlighet, karaktär, identitet och egot? Vi djupdyker oss in i olika teorier inom psykologin. Kursen har ett examinerande moment där vi får redovisa olika patientfall och berätta hur vi hanterar dessa situationer.

 

IMG_5860.JPG

Annons

3 reaktioner till “Psykologi/psykiatri (3 hp)

    1. Det är riktigt roligt, jag visste inte heller i början att vi skulle få plugga sånt. Vi får lära oss om mycket annat utanför tandläkeri. Just nu har vi en föreläsning om geriatrik och gerontologi t.ex som handlar om äldres åldrande.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s