Klinik i kariologi

Vi har börjat med klinik i kariologi, och idag hade vi två kariologipass som ägde rum från kl 8.00-12.00 och från 13.00-17.00. På förmiddagen hade vi utbildning i journalsystemet T4. Vi började använda T4 på termin 4 när vi hade patienter i ODR (Oral Diagnostisk Radiologi) men på termin 5 har vi mer djupgående genomgångar. Vi är fortfarande oerfarna vad gäller journalsystem, men vi har bra hjälp från lärarna och sköterskorna. På eftermiddagen hade vi övningen ”Hur torrt är det” på kliniken. Syftet med övningen var att öka vår förståelse för hur adhesiva material ska användas i tandens vävnader för ett lyckat resultat. Vi delades in i par och tillsammans fick vi fissurförsegla, sprätta bort fyllning, polera med pimpsten, borra och fylla en tand. Det här är första gången vi får borra i en riktig tand! Vi har övat mycket förut på plasttänder men först nu får vi borra i riktiga tänder. Hur är det att borra i en riktig tand jämfört med en plasttand kanske ni kan undra? Det är inte så stor skillnad egentligen mellan att borra i plasttänder och riktiga tänder tycker jag men det första som vi la märke till var att det lät annorlunda när vi borrade i den riktiga tanden jämfört med plasttänder. Dessutom upplevde vi en ”tandlukt” vid borrning på den riktiga tanden. Vi hade även möjligheten att få testa borra in i pulpan för att se hur det känns vilket är riktigt lärorikt tycker jag. När vi jobbar i framtiden undviker man att hamna i pulpan oftast om behandlingen inte kräver det. Vi fick även möjligheten att dela tanden i två delar och kolla hur tanden ser ut från insidan. Sidan roterade vi ena delen ett halvt varv och limmade ihop tanden med hjälp av Optibond FL. Efteråt fick vi prova att bryta isär tanden. Har man använt Optibond FL på rätt sätt kommer man inte kunna separera delarna utan att först frakturera vävnaden.

Imorgon fortsätter vi med klinik i kariologi och på eftermiddagen har vi KOF-pass. Nu är det standard att ha skola från 8.00-17.00. Den 29 april har vi våra första karies-patienter!! Men innan dess ska vi vara godkända på relevanta kurser såsom Materialvetenskap T3-T4, karieskalibrering från ODR och Oral kirurgi. Tagga!!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s