Kofferdam!

Idag på andra kariologi-passet fick vi träna på att sätta kofferdam på varandra. Vi jobbade tre och tre och turades om att vara patient, behandlare och assistens. Det är rätt så utmanande att sätta kofferdam för första gången, svårare än vad vi hade trott. Vi hade övat innan på materiallabben på docka men det är klurigare på en riktig person givetvis. Patienten kanske har ont, tänderna sitter inte raka, det finns kanske inte så mycket mellanrum approximalt för att lägga ner tandtråd, matrisband och kil. Gör det alldeles för ont får man lägga Xylocain-salva (ytanestesi) i det området man fäster klammern för det är främst klammern som gör att det kan kännas obehagligt. Det var svårt att få ner tandtråd approximalt för att hålla fast duken. Sedan var det även utmanande att få ner matrisbandet och slutligen kilen mellan tänderna. Det gäller att öva många gånger, till slut kommer det sitta som en smäck! Det tror kariologi-lärarna i alla fall! 🙂

Idag fick vi använda Nyströms matrishållare, men vi fick även prova på en sektionsmatris samt även FenderWedge som skyddar granntanden vid klass II-prepp.

Kofferdam är en duk som används inom tandvården främst vid rotbehandling eller under kariesterapi/protetik vars huvudsaklig funktion är att isolera behandlade tanden/tänder från saliv, blod, gingivalvätska och bakterier. Inom endodonti (rotbehandling) vill man uppnå aseptik medan under kariesterapin vill man torrlägga arbetsfältet för att få en så bra bindning som möjligt mellan fyllning och tanden. Under protetik vill man ha det torrt under cementeringen. 
IMG_6100
Jag som patient när mina klasskompisar sätter kofferdam på mig.
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s