Klinik i parod

Idag hade vi vårat första klinikpass i parodontologi (tandlossning). Vi fick mäta fickdjup, furkationsinvolvering, kolla på tandmobilitet, plackregistrera och polera tänder. Det var ett roligt pass, men första passet brukar alltid vara lite utmanande. Det är först nu som vi måste lära oss hur man använder spegeln ordentligt. I svåråtkomliga ställen är det nästan omöjligt att se vart man ficksonderar om man inte använder spegeln. Det svåra idag var att kunna se vart man sonderar, lära oss använda spegeln samtidigt som vi lär oss upprätthålla god ergonomi. Dessutom är det inte så skönt att bli petad med en sond i sina tandköttsfickor, det kändes lite obehagligt ibland, men man klarar sig! När man kollar på furkationsinvolvering gäller det att man har stenkoll på tandanatomi. Man brukar oftast ta röntgen innan för att se hur rötterna ser ut men idag tog vi inte röntgen. Det tog oss 1 timme att ficksondera, kolla på furkationsinvolvering, kolla tandmobilitet, färga in tänder och polera tänder i halva käken med tanke på att vi är nybörjare. Gör man detta ofta så tar det inte lika lång tid och man hinner oftast med hela munnen.

IMG_6141
Min kompis Jack ficksonderar mig.
Annons