Alternativa undervisningsformer under Covid-19

IMG_1032
Tomma behandlingsstolar i pandemins spår

Idag går det inte att använda sociala medier utan att slås av otaliga inlägg och delningar om den pågående pandemin (Covid-19). Denna globala pandemi har slagit hårt mot den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) och tandläkarprogrammet är inget undantag.

Umeå universitet har redan beslutat under mars månad att all undervisning som innebär fysiska möten ställs in och ersätts med alternativa undervisningsformer. Den kliniska undervisningen på studentkliniken är emellertid under Västerbottens landstings ledning vilket innebär att vi även får följa landstingets riktlinjer utöver universitetets. Dessutom är det olika direktiv i olika kliniska kurser vilket kan vara förvirrande i början.

IMG_1034
En tandläkarkandidat skriver epikriser

I karieskursen avbokas alla icke-operativa och akuta behandlingar. Planerade operativa och akuta behandlingar för friska individer fortsätter tills vidare. På kliniken har vi begränsningar som innebär att maximalt 50 personer får vistas i lokalen som utgör studentkliniken och vi använder vartannat bås samt utnyttjar flera moduler under passen, allt för att glesa ut oss mer.

I protetik får vi inte hämta in nya patienter oavsett ålder och bakgrund. Patienter där behandling inte påbörjats ska pausas och inte kallas in. Vi studenter försöker i möjligaste mån använda uppväxlat vinkelstycke istället för turbin/high speed samt vara noggranna vid assistans med sugen för att minska aerosoler.

Lärare på specialistkliniken får ingripa för att hjälpa studenternas patienter med akut tandvård så långt det går.

I parodkursen avrundas patientbehandlingarna och vi alla hjälps åt för att behandla färdigt patienter som har en pågående parodontal sanering. Har vi däremot inte giltiga skäl till att vara på kliniken ska vi stanna hemma.

Det är gruppläraren tillsammans med kursgivaren som får anpassa undervisningen för att ge oss studenter nödvändiga kunskaper samtidigt som den kliniska undervisningen börjar avrundas för terminen.

Patienterna som kommer till oss får öka avståndet mellan varandra i väntrummet. Även handskakningar med patienter undviks för att minimera risken för smittspridning vilket känns nödvändigt. Visst känns det trist, men det är åtgärder som vi tar för patienternas skull, för våran egen skull och för samhällets skull. I pandemins spår går hälsa före etikett.

I och med corona-krisen dyker nya frågor upp bland oss studenter. Kommer vi klara kurskraven när den kliniska verksamheten läggs ner? Behöver vi komplettera under sommaren eller kommer utbildningen förlängas med ett halvår? Kommer sommarskolor/praktik/jobb bli av? Kommer det i så fall vara främst akuta behandlingar på klinikerna?

Studenterna på nionde termin har andra funderingar som kretsar kring tillfällig legitimation bland annat då många av dem ska ut och jobba som tandläkare på tillfälligt leg. under sommaren. Frågorna och funderingarna är många och det återstår att se hur det ser ut för oss studenter framöver.

Fram till dess har vi inlämningar, tentaplugg, epikriser och annat att pyssla med. Epikriser på alla våra patienter ska skrivas och skickas in till kursansvarig inför stadieexaminationen på termin 7. Mer om denna fruktade spärrkurs i kommande inlägg.

Fram till dess: tvätta händerna ofta och undvik att röra vid ditt ansikte. Följ Folkhälsomyndigheternas råd och tänk på andra. Ta hand om er, vi hörs snart igen!

IMG_1057
Utflykt med kursaren Max Wimmerstedt
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s