Tankar från termin 7

Skoldagarna går, pluggkvällarna flyger förbi och lyckligtvis går vi mot ljusare tider. Det går rykten om att sjunde terminen på tandläkarprogrammet i Umeå ska vara en av de tuffaste av alla, främst på grund av fullpackat schema, mycket klinik och administrativt arbete, tentor, inlämningar, seminarium, examensarbete, stadie-examination etcetera.

Hursomhelst har vi på studentkliniken i dagsläget fått behandla en hel del patienter, och vi känner oss lite mer varma i kläderna. Vi får möta olika patienter med skilda problem, men den gemensamma nämnaren är att de alla är intresserade av att få gå på undersökningar och behandlingar hos oss studenter. Det kan dels bero på det billiga priset och dels på att de tycker det är kul att få bidra till undervisningen. Det är inte sällan som man får höra från patienterna att de känner sig väl omhändertagna hos studenter. Andra menar att de äntligen får känna sig hörda när de går till oss.

I och med att vi behöver få in fler patienter till Studentkliniken i Umeå har skolan ändrat på enhetstaxan sedan slutet av januari 2020. Patienterna får numera betala 200 kr som besöksavgift per besök oavsett åtgärd. Efter tre besök blir det helt kostnadsfritt i ett helt år. Med andra ord betalar patienterna som mest 600 kr per år vilket är en chockerande nyhet för både patienter och studenter. Det är en win-win situation då patienterna blir glada och vi studenter får fler patienter att jobba med.

I skolan blir vi ständigt påminda om att vi faktiskt utbildar oss till tandläkare och inte ”tandborrare”. Vi ska av den anledningen applicera våra odontologiska kunskaper och försöka se sjukdomar från ett djupare perspektiv. Utbildningen är upplagd så att vi först får lära oss att borra i plasttänder utan förståelsen att först ha förståelse för varför, vilket kan tyckas vara omvänd ordning i utbildningsplanen.

Jag uppskattar att vi nu under utbildningen får möjlighet att verkligen gräva oss djupt in i varje patientens situation så att vi får en så bred uppfattning som möjligt. Det utförs många salivprov, genomgång av Cariogram, kostanamnes, kvalificerade rådgivningar, motiverande samtal och så vidare.

Det är tillfällen där man får vara lite som en detektiv och försöka klura ut de djupa bakomliggande orsakerna till sjukdomsutvecklingen. Sådana tillfällen sporrar mig. Att man får möjlighet att tänka kreativt, i vissa fall även få patienterna att sluta med dåliga vanor. Jag kan redan nu se riktigt duktiga framtida tandläkare i klassen och jag hoppas bli en av dem snart. Fram till dess är det 1 år och 10 månader kvar av tentor, inlämningar, föreläsningar, klinikpass, seminarium, examensarbete och annat.

Jo, vi på sjunde termin har det rätt tufft. Men när man ser en förändring hos patienten, när de visar tacksamhet och uppskattning känner jag att det var mödan värt!

IMG_0874

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s