Sommarjobb

Jag har haft en fullspäckad sommar med mycket jobb på schemat. Redan en vecka in på sommarlovet började jag på sommarskolan i Folktandvården Tanumshede. I Västra Götalandsregion anställs studenter med rollen som ”tandvårdsbiträde”. Tryck här för att söka in till Västra Götalands ”sommarskola” nästa år om ni är intresserade!

Det framgår tydligt att man inte ersätter ordinarie personal, då varje tandläkare jobbar med en sköterska. Min roll som sommarstudent är att hjälpa till när det behövs, assistera tandläkare/tandsköterska och underlätta jobbet så gott det går. Med detta sagt har jag säkert gjort en del björntjänster under min vistelse där. Även om man känner igen tandläkarmiljön så är det ändå mycket nytt. Den första veckan gick jag hem med spänningshuvudvärk nästan dagligen på grund av alla nya intryck.

I skolan har vi Schick-sensorer (CCD/CMOS/flat panel system) medan på kliniken används den mer traditionella PSP-tekniken med bildplattor. Jag saknar den direkta bildåtergivningen med sensorerna, men jag måste säga att det känns skönt att slippa sladd, samt att många patienter tycker det är mindre klumpigt med bildplattor. Ärligt talat var jag lite smått nervös varje gång jag skulle ta röntgen för jag kände mig så osäker. Hur skulle jag vända bildplattan? Vilken hållare ska jag ha? Har jag exponerat samma bildplatta två gånger? Ja, ni ser att jag inte arbetat tidigare med bildplattor, men övning ger färdighet. Jag har blivit betydligt bättre, snabbare och mer självsäker framförallt med röntgen.

Poängen med sommarskola är att jag ska få se på hur olika tandläkare jobbar och lära mig så mycket som möjligt. Förutom detta är man klinikens allt i allo. En av mina arbetsuppgifter var att vara grindvakt/entrévärd och säkerställa att patienterna som kommer in varit symptomfria i 48 timmar, allt för att minimera smittspridningen av Covid-19.

Jag har haft riktigt tur då jag fick en underbar handledare under min tid här, Anna Ljungström, som också är klinikchef. Det är en relativt liten klinik, men hit kommer det alla möjliga patienter med olika behov. Perfekt ställe om man vill lära sig så mycket som möjligt som nyexaminerad tandläkare i och med det breda patientklientelet samt god handledning.

Förutom detta har jag även jobbat sex veckor hos Folktandvården City i Halmstad. Kliniken ligger bredvid tandregleringen med specialister och även tandteknikern vilket är mycket fördelaktigt. Dessutom finns verksamhetsstödet här också!

Här har jag fått rollen som tandsköterska mer eller mindre. På kliniken tillämpas tvårumslösning vissa dagar, det vill säga att en tandläkare jobbar på två rum med en sköterska på vardera rum. I tidboken bokas patienter in omlott. Det innebär till exempel att jag som tandsköterska tar in patienten, går igenom anamnes, tar 4 bitewing (efter tandläkarens direktiv). Sedan kommer tandläkaren in och undersöker.

Tandsköterskan avslutar passet genom att exempelvis depurera underkäksfronten eller boka ny tid åt patienten alternativt dubbelkolla debitering och revision.

Att jobba på två rum kan upplevas som stressigt ibland, men när det väl funkar är det jättekul! Sköterskan får mer patientkontakt, mer varierande arbetsuppgifter. Tandläkarens arbete avlastas rejält, man har mer tid åt till exempel administration. Jag har fått se när det funkar som bäst, men också när det inte alls funkar! Viktigt att sköterskan skriver ner så mycket som möjligt i journalen så att tandläkaren kommer ihåg.

Det tuffaste med att jobba här är nog att få ta itu med ett helt annorlunda journalsystem jämfört med T4 som vi har i skolan. Här i Halland används VAS/Carita-system som man gör i Norrbotten. Den upplevs av många som instabil, långsam, buggig, svårhanterlig. Fördelen med systemet är att den är kopplad till läkemedelshanteringssystemet NCS vilket innebär att man har tillgång till patienternas läkemedelslista.

På denna klinik har jag fått lära känna underbara kollegor och det kändes tomt sista dagen på jobbet. Jag har fått träffa en otroligt duktig tandhygienist med mycket tålamod, bra patientbemötande och en fantastisk kollega framförallt! En sak som jag beundrar är den fantastiska kemin mellan kollegorna. Härligt gäng som hjälps åt i vått och torrt. Mycket hänger på arbetsmiljön som till stor del styrs av klinikledningen (kliniksamordnare och klinikchef).

Här har jag fått mer än tillräcklig handledning i början. Fantastisk klinikchef (Jonas Johnson) som med sin humor och aura förgyller tillvaron hos både hans patienter och kollegor! Jag har fått lära mig så otroligt mycket, ord kan inte beskriva det. Jag ska försöka ha med mina nya kunskaper i bagaget framöver i skolan, men också i mitt framtida yrke.

Här är ett axplock av vad jag lärt mig från mina sommarjobb:

 • Var medveten om din ergonomi från början. Börja öva på att sitta ”rätt”. Använd spegeln!
 • Cariogram används sällan/aldrig ute i verkligheten. Tidboken styr detta.
 • Har man en pat som har dålig OH generellt kan man först undervisa rätt tandborstteknik. Seden kan man gå in i approximal rengöring vid en MH-kontroll. Ger man all info samtidigt kan det kännas överväldigande för pat. Då finns risken att pat släpper allt.
 • Tidboken behöver inte vara alldeles för uppstyrt. Om det är 1 månad kvar till undersökning och pat kommer akut för något annat; ifall man hinner kan man göra undersökningen också så pat slipper komma två gånger.
 • Läs igenom journalen innan pat kommer. Fånga upp detaljer om pat hälsa/sociala liv och följ upp det med frågor. Brukar uppskattas mycket av pat!
 • Lämna alltid kostnadsförslag innan behandling. ”Överdriv alltid med kostnadsförslaget så att pat är förberedd och inte blir upprörd över den slutliga kostnaden”.
 • Varje vecka första året har en nyexad tandläkare handledningstid på 1 timme i VG-regionen.
 • Jobbar man första året som tandläkare brukar man inte ha intäktskrav.
 • Treorna hos barn är viktiga. Bra att följa upp dessa och terapiplanera!
 • Barn upp till 11 år ska få hjälp av föräldrarna med tandborstningen!
 • Läs mellan raderna. Säger pat ”ambitionen är att flossa dagligen”, fortsätt fråga om pat verkligen gör det och stanna inte där. Inte ovanligt när pat säger: ”ambitionen är dagligen men jag flossar egentligen 1 gång i veckan”.
 • Använd gärna kommunikationsstöd i vårdsituationer (bildstod.se) för att ha bilder vid inskolning av barn exempelvis.
 • Barn har svårt att skilja på smärta och tryck. Man kan bedöva bort smärta men inte tryck! Säg det vid inskolningen inför extraktion.
 • Om man är osäker på något – utgå alltid från det man lärt sig från skolan. Det är alltid nyaste informationen som är vetenskapligt beprövat. Med detta sagt innebär det inte att empirisk kunskap (grundad på erfarenhet) är fel.
 • Dry-tip kan användas även när man inte behöver hålla torrt. Den reflekterar ljus, man ser arbetsfältet bättre!
 • Dental trauma guide är väldigt bra att kika på, framförallt när man har barnpatienter som ramlat och slagit i tanden.
 • ”Artex artikulator är grym. Detanus är inte lika bra” (citat från erfaren tandläkare).
 • Tandpressning och gnissling är fysiologiskt normalt, då tuggning kan underlätta tankeprocessen. Bruxism är inte farligt i sig om man har ett gynnsamt bett. Problemet kommer vid ogynnsamma bettförhållanden.
 • Undvik att använda ord som ”borra”, ”inte farligt”, ”gör inte ont” osv. Då tänker barnet på ordet ”farligt”, ”ont”, ”borra ”och kan missa negationen. helt och hållet.
 • Om mesiala väggen på 8:or är intakta finns stor möjlighet till extraktion då man har bra stöd att hävla mot. Är den mesiala väggen ej intakt kan man överväga op ex. Är 8:or distaltippade kan man överväga remiss till käkkirurgen.
 • Cement på kronor kan tas bort av ultraljud vid lossnade kronor.
 • Dakins kan orsaka vita fläckar på pat tröja. Ha extra förkläden på pat.
 • Inskolning av barn inför behandling (lagning, extraktion) är a och o!
 • Vid användning av korta kanyler ska man vara extra försiktig så att den inte går av.
 • Använd Paroject ifall inget annat funkar vid bedövning. Då bedövar man intraligamentalt. Brukar ha god effekt.
 • Pat kan missförstå ets-sprutan och tro att det är en injektionskanyl. Förklara att man inte kommer att injicera med den och att den är trubbig.
 • När en bebis råkar ut för trauma mot framtänderna skall nappsugning undvikas.
 • Patienter med Mal de debarquement syndrome – fäll ner behandlingsstolen innan pat ligger på den. Passiva rörelser kan upplevas som skrämmande.
 • Vid kväljningsreflexer kan man ge pat Andolex skölj.
 • Undvik high speed på barn. Kan röra sig och skada kinden. Använd istället högvarv.
 • Septocain kan användas på äldre barn och vuxna. Lägg inte septocain som mandibular-blockad pga risk för nervtoxicitet (omdiskuterat).

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s