Jag har covid-testats!

Det har satts igång en masstestning på Umeå Universitet där 20 000 studenter och medarbetare erbjuds ett test för aktiv covid 19-infektion. Datan från studien kommer Folkhälsomyndigheten att analysera och tolka för att få bättre insikt i hur en terminsstart kan påverka pandemin.  Detta är den den hittills största prevalensundersökningen av covid-19 som gjorts i Sverige! Under veckan har vi fått många mail i inkorgen från skolledningen med uppmaningen att testa sig själv.

Testet är i form av egenprovtagning vilket innebär att man testar sig själv hemma. Därefter lämnar man tillbaka provet där man hämtade det. Efter en vecka uppmanas alla deltagare att göra en ny provtagning för att följa spridningen. Försvarsmakten lämnar ut materialet för egenprovtagning och samlar också in proverna.

Jag hämtade ut provet som var i ett vitt kuvert vid universitetets campus och cyklade hem för att testa mig själv. Testest funkar så här:

  1. Man registrerar sig i en app
  2. Tvättar händerna noga i minst 20 sekunder
  3. Packar upp kuvertet. Inne finns ett provrör med koksalt, absorbent, provpinne och en plastpåse med ziplock.
  4. Sedan tar man provpinnen och tar ett prov i svalget (undvik kontakt med tungan) i 5 sekunder och ett prov i näsan i 20 sekunder.
  5. Man spottar sedan saliv i en assiet för att senare doppa toppen av provpinnen i saliv.
  6. Sedan rör man toppen av pinnen i ett provrör med koksalt i 30 sekunder.
  7. Släng pinnen och skruv locket på provröret och lägg det i påsen tillsammans med absorbenten som ska vara vikt 2 ggr.
  8. Nu kan man lämna provet för analys!

Detta är en stor satsning av universitetet och många frivilliga ställer upp och hjälper till vilket jag tycker är fantastiskt! Det känns bra att få bidra till studien och jag tror studieresultatet kommer gynna Folkhälsomyndigheten och andra universiteter också. Dessutom kan man även få ett hum om hur många det är som är covid 19-infekterade och asymptomatiska då man inte får hämta ut provet om man känner sig sjuk. De som har symptom får provet hemskickat eller får provet av en vän eller liknande. Provsvaret får man inom ett par dagar! Jag fick mitt provresultat redan dagen efter. För er som är nyfikna så har jag ingen aktiv infektion hehe! Jag har svårt att se hur provet kommer gynna mig som individ men däremot på samhällsnivå är mitt deltagande viktigt tycker jag!

Genomförandet av testest var inte så värst farligt tycker jag. Visst kände man ett visst obehag när pinnen fördes långt ner i svalget men jag fick ingen kräkreflex. För mig var det lite jobbigare när pinnen fördes långt upp i näsan. Det satte igång en kaskad av reaktioner som rinnande ögon, nysningar mm. Men det gick över snabbt!

Försvarsmakten delar upp prover på Umeå universitets campus
Så här ser testet ut innanför kuvertet

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s