Implantat-installation på modell

Under utbildningen får vi inte installera implantat på patienter, men vi får lära oss mycket om implantat i övrigt. I stort sett har vi god kunskap om vad implantat är, hur behandlingsgången går till, komplikationer, risker, för- och nackdelar etc. Tidigare har vi fått öva oss att lösgörande av implantatstödd bro på modell.

Idag hade vi en gästen Kari Saksa från Dentsply Sirona som pratade lite om deras produkter med fokus på Astra Tech Implant System EV. Eftersom vi satt i en mindre sal med 20 personer fick vi alla bära munskydd vilket jag tycker är ett bra initiativ. Så länge man använder den rätt tror jag den ger effekt på att förhindra smittspridning. Saker som vi fick öva praktiskt två och två:

Saker som vi fick öva praktiskt idag:

  1. Avlägsna läkdistans med en mejsel.
  2. Applicera avtryckstopp för implantatnivå 
  3. Montera anu abutment driver i driver handle och plocka upp distanser uni abutment. Anslut Torque wrench till mejselhandtaget, dra ut till 25 Ncm.
  4. Skruva på avtryckstoppen och montera på uni abutment distanserna.
  5. Förankra läkhättor på distanser, sätt tillbaka läkdistans med hexagonmejsel.

En rolig kuriosa som jag lärde mig under seminariet idag var att Mayakulturen (runt år 600) hamrade in snäckskal för att ersätta förlorade tänder istället för dagens implantat som är ett av många terapialternativ för att ersätta förlorade tänder! På den tiden hade man inte bedövning, så tänk er att hamra in snäckskal genom tandköttet och in i käkbenet…kunde inte vara så behagligt!

Annons

En reaktion till “Implantat-installation på modell

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s