Handbok för tandläkare

Länge hade jag velat ha en bok där jag snabbt kan bläddra fram viktiga saker, som ett stöd och som ett komplement under den kliniska verksamheten. Boken som hittills låg närmast till hands som delvis uppfyllde mina kriterier var boken ”Handbok i akuttandvård” av Anna Jinghede och Gunilla Johnson. Boken fokuserar dock på akuttandvården och tar fram olika diagnostiska träd samt akut handläggning inom akuttandvården. Jag sökte en bredare bok som innefattar alla olika ämnen, inte bara akuttandvård. I somras upptäckte jag boken ”Handboken för tandläkare” av Arthur Artlock och Mira Florin som fyllde mina krav väl. Det är en liten kompakt bok i fickformat som tar upp arbetsgångar, instruktioner, diagnoser, behandlingsförslag osv inom olika ämnen; farmakologi, pedodonti och ortodonti, bettfysiologi, akuttandvård, käkkirurgi, endodonti, parodontologi, protetik samt oral patologi. Boken är på 197 sidor. Givetvis är det svårt att ha med allt i en liten kompakt bok, men jag tycker de har fått med viktiga delar som kan vara bra att ha på kliniken som stöd ibland, framförallt som nylegitimerad tandläkare. Därför tycker jag boken passar bra till nya tandläkare, men även tandläkarstudenter och tandhygieniststudenter för den delen. För tandhygienister är kanske inte alla kapitlar intressanta, men kapitel om akuttandvård, pedodonti, parodontologi och oral patologi kan vara av värde. Det är inte sällan man som tandhygienist upptäcker maligna förändringar i munhålan vid sina revisionsundersökningar, då tar boken upp hur man handlägger en sådan situation t.ex.

Ett stort plus är att boken har marginal med stödord som underlättar en hel del om man vill söka fram information snabbt och effektivt. En annan ska som jag gillar är att det finns tomma sidor inom varje ämne så att man kan själv anteckna ner viktiga saker, då kan man göra boken mer personlig vilket jag är för! Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus i dagsläget. Jag rekommenderas starkt att ni som blivande tandläkare/nya tandläkare/tandhygienist ger boken ett försök!

Länken till boken på Adlibris

Länken till boken på Bokus

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s