Övning i fotografering

Mathias T9 står och övar på fotografering med systemkamera.

Termin 9?! Kan ni fatta det? 🙈 Om drygt ett år är vi färdiga tandläkare, det är helt sjukt! Häromdagen började vi med ett kliniskt pass på ortodonti där vi får först ha ett digitalt möte med läraren. Varje student sitter alltså i varsitt bås medan läraren sitter i lärarrummet. Det är ett sätt för att minska sammankomsten av för många studenter. Läraren går igenom olika panoramabilder på barns tänder i växelbett och varje student får då räkna upp tänderna. Det är bra att kunna sin tandanatomi och komma ihåg eruptionsordningen inför det här mötet. Hursomhelst gick det rätt bra för oss, läraren blev ganska imponerad!

Därefter fick vi studenter fotografera på varandra eftersom fotografering är en viktig del inom ortodonti. Tandläkare brukar fotografera patienten innan och efter behandlingen för att kunna jämföra resultatet av tandregleringen. Ibland fotograferas patienten under pågående behandling också. Därför är det viktigt att vi studenter kan det här med fotografering. Jag kommer ihåg att vi har gått igenom fotograferingsteknik med Tandläkarhögskolans egna fotograf, men det är inte alla studenter som begriper detta helt eftersom vi fotograferar inte så ofta. Vissa av oss kanske fotograferar en gång per termin. På ortodonti är de mycket petigare när det gäller fotografering. Man ska uppfylla många kriterier för att en bild ska bli godkänd. Under fotografi-träningen på ortodonti-passet jobbade vi tre och tre där vi turas om att vara fotograf, assistent samt patient/modell. Dessa bilder tog vi:

 • 3 st extraorala foton (enface naturlig läpphållning, enface med leende, profil)
  • Stående format
  • Ansiktet ska fylla 2/3 av bildens höjd
  • Skärpan ska vara på ögonen
  • På profilbilden ska skärpan vara på nässpetsen med ”luft” framför näsan
 • 5 st intraorala bilder
  • Mittbild – ocklusalplanet horisontellt, 1:orna mitt i bilden, lika mycket luft på höger som på vänster sida, dra i bägge hakarna (utåt och framåt)
  • Sidobilder (hö+vä) – ocklusalplanet horisontellt, ök-3:an mitt i bilden, inte se 2:an på andra sidan, dra max i haken på aktuell sida – släpp efter haken på den andra sidan. Sikta rakt på uk-4:an.
  • Ocklusalbild ök – spegeln stöds mot uk-fronten och posteriort ök-7:or. Lyft undan överläppen med haken.
  • Ocklusalbild uk – spegeln stöds mot ök-fronten och posteriort mot 7:or. Tungan placeras bakom posteriora spegelkanten – ”upp i gommen”. Lyft undan underläppen med haken”.
Malik T9 håller ut mina kinder med plasthakar inför en ”extraoral sidobild”.

Det gick bra med bildtagningen. Det svåraste var nog att få rätt fokus och ta bilderna från rätt vinkel. Läraren tyckte dock att vi gjorde ett bra jobb!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s