Tillbaka till mörka rummet

På termin 9 läser vi den andra delkursen av kursen ODR (Oral diagnostisk radiologi). På termin 4 läste vi första delkursen och då lärde vi oss om teoretiska principer om olika typer av strålningar bland annat. Vi fick ha våra allra första patienter på röntgen. Nu står vi här och ska återvända till radiologi-avdelningen på Tandläkarhögskolan.

För att få godkänt på kursen behöver vi under T9 ha tre godkända röntgen-undersökningar varav minst 1 helt tandstatus utan praktisk hjälp. Den teoretiska biten ska vi tentera av genom att göra en sluttentamen i slutet av mars. Sammanlagt ska vi ha gjort 2 st panoramaundersökningen under hela utbildningen. Nytt för T9 är att vi får ha digitalbordsplacering. På T9 får vi även själva besluta om omtag, men dock max 1 omtag per kvadrant! Det här känns mäktigt faktiskt!

Rondrummet på Tandläkarhögskolan där röntgenbilder inspekteras tillsammans med radiologer bl.a.

Igår gick vi till skolan för att auskultera specialisterna på ODR (radiologer). Vi gick igenom en hel del filmer med riktiga patientfall och vi fick se patienternas röntgenbilder, men även CBCT och MR-bilder bland annat. Vi fick se hur en sialografi såg ut när man ville undersöka salivkörteln för att se om det finns salivsten osv. Vi fick även se hur det såg ut när man ger diagnostisk blockad av N. auriculotemporalis, men även injektion av kortison och kontrastmedel i käkledsvävnaden. Det var ett mycket intressant gruppmöte där vi fick se på hur radiologer jobbar. Under utbildningen har vi bland annat se på hur käkkkirurger och parodontologer jobbar, men vi har inte riktigt fått en bra inblick i hur radiologerna jobbar, inte förrän nu i alla fall! Vi fick se att det var tajt sammarbete mellan bettfysiologer och käkkirurger ffa.

Snart har vi en sluttenta i protetik som jag inte riktigt är helt taggad inför…dags att plugga mycket de kommande dagarna inför tentan 🥸

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s