Mäta vinklar med gradskiva som tandläkare?

I fredags hade vi klinik i ortodonti. Den här gången fick vi göra kefalometrisk analys, något som görs flitigt inom ortodonti för att visa de basala och dento-basala relationerna, klassificera ansiktstypen, värdera mjukvävnadsprofilen, planera ortodontisk behandling och ortognatkirurgi, utvärdera behandlingsresultat samt göra tillväxtanalys. För er läsare som inte läst ortodonti kan det låta lite komplicerat. Förenklat kan man beskriva det som att man tar en röntgenbild på patienten i profil för att senare sätta ut anatomiska punkter och sen dra linjer mellan punkterna och mäta vinklar mellan olika specifika linjer. På så sätt kan man bedöma patientens käkar och tänder i relation till varandra samt ställa ortodontiska diagnoser bl.a. Jag kommer inte ens ihåg sista gången jag använde en gradskiva. Kanske var det under gymnasietiden när jag läste trigonometri? I alla fall, jag fick använda en gradskiva igen i fredags. Det kändes lite stelt och främmande i början faktiskt haha! Men det är bra att jag använt gradskivan tidigare eftersom man kommer in i det rätt fort ändå. Jag kan dra parallellen med att vi läser så otroligt mycket basmedicinska ämnen och vissa kurser/ämnen kan ju kännas en smula onödig, men så är det egentligen inte. Eftersom vi tidigare läst det så skaffar vi oss ett helhetsperspektiv. Skulle vi t.ex. forska i framtiden eller göra någon form av research så har vi all kunskap i bakhuvudet och kan snabbt bläddra tillbaka till gamla anteckningar och komma in i det relativt fort.

Ortodonti-passet fortsatte med att vi fick gå igenom om olika typer av aktivatorer (EOD-aktivator (van Beek-aktivator), Andresen aktivator, Twin Block, Fränkel-aktivator, LM-aktivator och Myobrace (används oftare i Göteborg). En aktivator är alltså en apparat/tandställning som används till patienter med överbett med proklinerade ÖK-incisiver, djupa bett. Poängen med aktivator är att den skiftar mandibeln framåt samtidigt som ger muskelspänningar som skapar ortodontiska krafter. Den korrigerar även bettrelationen och förbättrar ansiktsprofilen. Man vill korrigera ett överbett eftersom det ökar risken för traumatiska tandskador.

Nästa vecka har jag min första patient i ortodonti. Då handlar det om en enklare kontroll av en patient med LM-aktivator. Jag får kontrollera om patienten haft skavsår? Passform? Eventuellt slipa. Mäta HÖB, VÖB osv. Ta kliniska foton, kanske röntgenbilder på treorna om det finns indikation.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s