Tankar från nionde termin

Det är en söndag klockan 16.25. Jag sitter nu i skolan och läser på inför veckans patienter på Studentkliniken. På måndag är det en undersökning samt en patient-konsultation med specialisttandläkare i protetik angående den protetiska prognosen av en framtand som frakturerats på min patient. På tisdag är det barnundersökning på pedodonti-avdelningen och på onsdag är det sluttenta i ”oral diagnostisk radiologi” vilket är ett finare namn för röntgen-kursen. Därefter följer tentamen i pedodonti (barntandvård), ortodonti (tandreglering) och stadie-examination.

Jag scrollar upp och ner i journalerna och kikar på röntgenbilder som fanns sen tidigare. Det första jag gör är att försöka få en överblick över vilken typ av patient jag har framför mig. Är det parod-patient, karies-patient eller handlar det om något annat?

Just nu ekar det tomt i skolans skrivrum, men annars brukar det vara en del eldsjälar som tar sig hit under helgerna för att förbereda sig inför den kommande veckan. Jag är en av dem som verkligen tycker om att läsa på så mycket jag kan om patienterna innan passet börjar och jag passar på att göra det medan jag har den möjligheten. När jag jobbar ute på allmäntandvården kan det vara svårare att hinna läsa på lika mycket inför varje patient som kommer. Därför är det av stor vikt att man lär sig skumma igenom journalen och fånga upp det mest väsentliga redan nu när man är på utbildningskliniken i skolan.

Medan jag läser igenom journalerna måste jag anstränga mig för att lyfta på ögonlocken. Gäspningarna kommer med jämna mellanrum. Är det för att det är trist? Njae, inte riktigt. Igår hade jag svårt för att somna då det var ett dussintals ungdomar som festade precis utanför mitt fönster i min studentkorridor. Det är inte första gången det händer, jag bor ju trots allt i ett studentområde i en studentstad vilket är ”epicentrum” för fester. Kombinationen av högljudda ungdomar och ändring till sommartid (en timmes mindre sömn) är inte den bästa kombinationen för en tandläkarstudent med stort behov av sömn. Lika mycket som jag förstår att studenterna vill ha kul och behöver socialt umgänge så blir jag även lite irriterad på grund av att de förstör min skönhetssömn, men framförallt för att ungdomarna struntar i Corona-råden! Med raska steg går jag fram till fönstret och drar upp mina persienner för att kolla läget. Två ungdomar skojbrottas med varandra. Den ena killen har ett stort överbett och ansträngd läppslutning. Detta medför en ökad risk för trauma mot överkäkständerna, ”hoppas han klarar sig”, tänker jag! De andra kompisar står och dricker energidryck medan de filmar hela händelsen med deras smartphones. Har de mycket frätskador? Det snurrar runt många tankar i mitt huvud och nästan alla av de kretsar kring odontologi. Detta är ett exempel på att man är student 24 timmar om dygnet! Att säga att vi är skolskadade är en underdrift helt enkelt.

Hursomhelst gick ungdomarna iväg ganska kort därefter. Jag vet inte vad det var som skrämde iväg dem, men kanske på grund av att de fick syn på en sömndrucken, bekymrad asiatisk man med bar överkropp som står vid fönstret och analyserar deras bett som skrämde iväg dem.

Under februari, mars och april månad har vi tentor nästan varannan eller var tredje vecka, men däremot blir det lite lugnare i maj. Det har visserligen hänt mycket i skolan sedan mitt sista blogginlägg här, bland annat professorinvisning, stickskada med bedövningskanylen, frakturerad rensad tand, röntgen-simulatortest och så vidare, men ack så tråkigt att vi studenter får vaccinera oss ganska sent. Vi jobbar trots allt väldigt nära patienter och det skulle kännas tryggare för alla om vi var vaccinerade. Vissa av våra äldre patienter börjar få sina första doser så jag antar att det rullar på sakta men säkert. Vi studenter längtar verkligen efter att få vaccinera oss för att få slut på det hemska som pågår.

Ibland går det inte så bra på Studentkliniken, det flyter inte på alltid som det ska. Men som en lärare har sagt; det är bättre att det strular här på Studentkliniken för då får vi lära oss att felanalysera. Går det alltid bra så lär vi oss inte så mycket egentligen. När vi jobbar i framtiden ska vi ju kunna felanalysera när det strular. Vad ska man göra när man får en stickskada från bedövningskanylen? Hur ska man hantera en tand som fraktureras rakt av efter en rotrensning? Hur ska man göra när skelettet av en partialprotes inte går på plats? Ja, dessa är några enstaka grejer som har hänt på Studentkliniken och det är situationer som jag lärt mig av. Jag har hämtat min namnskylt där det står leg. tandläkare. I och med att jag tänkte sommarjobba på tillfällig legitimation nu i sommar kan det vara bra att ha med sig den här namnskylten, det är därför jag beställde den i första början! Just nu ligger namnskylten nedanför min bildskärm på mitt skrivbord och motiverar mig. Kravet för att få jobba på tillfällig legimitation är att man ska ha slutfört alla kurser fram till termin 9 (270 hp).

Utanför skoltimmarna jobbar jag även på Tandihand AB där vi just nu utvecklar uppdaterat utbildningsmaterial i synnerhet till tandsköterskor. Materialet är inkorporerat i en digital studieplattform som heter ”Cortexio”. Den här plattformen kan påminna om ”Hypocampus” som är en digital plattform med läromaterial för huvudsakligen läkarstudenter. I vårat fall handlar det om lättillgängligt och begripligt utbildningsmaterial inom olika ämnen som är aktuella för tandsköterskor. Just nu författar jag böcker inom pedodonti, ortodonti, käkkirurgi, oral protetik samt oral hälsa. Vad händer när man blandar Alginat med kallt vatten respektive varmt vatten? Vad är tandsköterskans roll vid cementering? Vilket är det vanligaste orala munslemhinnesåret? Varför vill ett barn inte samarbeta i en tandvårdssituation? Detta är exempel på frågor som besvaras med hjälp av utbildningsmaterialet.  

Annons

2 reaktioner till “Tankar från nionde termin

  1. hallå där! tack för bra blogg , såg den statistik du fört över de olika lärosäten, mycket bra information tack! jag önskar själv komma in på tandläkarutbildningen, hittade din blogg via HP-guiden (yes jag pluggar inför HP!) och ja, ville bara inflika att jag log brett när jag läste inlägget , härlig blogg 😀

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s