Vilken resa det har varit! Det har gått 1764 dagar sedan uppropet vi hade i början av 2017 i sal B, Norrlands Universitetssjukhus 9 tr. Jag hade natten innan bilat 100 mil från Göteborg till Umeå tillsammans med min pappa. Jag tog Paternosterhissen upp till nionde våningen tillsammans med en annan person, ovetandes om att det skulle vara en av mina kursare de kommande fem åren. När jag gick in i salen möttes jag av 90 blickar, alla var helt knäpptysta i salen! Nervöst hälsade jag på de personerna som satt närmast mig i salen och sedan sänktes blicken ner i mobilen för att låtsas vara upptagen i syfte att dämpa min inre nervositet. ”De är bara människor”, försökte jag intala mig själv.
Fem år senare sitter jag här i sal B på Norrlands Universitetssjukhus, 9 tr. En klasskompis går fram till mig och undrar om vi inte ska köpa en liten bakelse till fika. I ett annat hörn står en grupp och snackar om framtiden, vilka kliniker de ska jobba hos och så vidare. ”Näh, men jag ska ta en kort paus efter examen för att återhämta mig efter allt, det har varit fem tuffa år”, säger en av dem. Salen fylls med en ton av prat, klingande skratt men också några smittsamma gäspningar.
Vi har nyss haft en föreläsning om våld i nära relationer. Snart är det dags för en lunchföreläsning som Tjänstetandläkarna ska hålla under lunchtid. Klockan 13–17 blir det klinikpass på OD-kursen (Oral diagnostik) med olika patientbehandlingar.
Vi har alldeles nyligen tenterat av utbildningens sista tentamen; kan ni tänka er det? Tänk er att vi (förhoppningsvis) aldrig mer behöver skriva en till tenta? Aldrig mer dygna dagen innan tentan, aldrig mer dricka energidryck under skrivningen för att hålla oss vakna. Aldrig mer skriva under tidspress så att pennan glöder medan handstilen blir förskräckligt ful på grund av en krampande hand. Vi har skrivit så många tentor under utbildningen att jag helt sonika har tappat räkningen helt, men det är i alla fall tillräckligt många gånger för att man ska kunna tentavakternas tradiga säkerhetsgenomgång inför skrivningar utantill.
Sista tentan som skrivs är i ortodonti (tandreglering).
Nu när alla tentor är skrivna kan man undra vad vi har kvar i skolan? Jo, det är slutinvisningar som ska göras, slutinlämningar i olika kurser, patientbehandlingar på Studentkliniken måste fortsättas och patientfallspresentationer har vi kvar att göra. Det är intensiv period i skolan just nu för oss, otroligt många moment som ska avklaras innan vi kan titulera oss som tandläkare.
Ofta får vi äldreterminare frågan om vilken termin under utbildningen som är svårast respektive lättast. Nu när jag snart går ut sista terminen har jag en ganska bra överblick över samtliga terminer på tandläkarprogrammet och kan ge ett välgrundat svar.
Alla terminer är utmanande på sitt eget sätt, samtidigt som alla terminer har haft lugna vindstilla stunder. Svårigheterna med första terminen är att komma i gång, hitta sig själv, hitta nya kompisar, däremot har schemat varit luftigare de första terminerna.
Svårigheterna nu på sista terminen är att ibland få fatta tuffa beslut, att ha mera ansvar, att försöka möta lärarnas höga förväntningar på oss, samtidigt som det är fullpackat schema som ska följas. Däremot har utbildningens sista termin bjudit på många skratt, mysiga stunder med klasskompisar och mera flyt på Studentkliniken i och med att vi blir tryggare i det praktiska/tekniska arbetet. Nu gäller det att fokusera på allt runtomkring det tekniska, vilket är en stor utmaning!
Min kursare Basel Elias bockar en retainer på ortodonti-kursen.
Man bör inte vänta tills livet inte längre är tufft innan man bestämmer sig för att leva sitt liv ”på riktigt”. Den perfekta mirakulösa terminen finns tyvärr inte. Passa på att prata med de personer som du alltid velat prata med. Passa på att fråga lärarna alla frågor som du inte tidigare vågat ställa. Umgås med vänner och familj så mycket du kan.
Själv rullar livet på som det ska för mig i dagsläget. Jag passar på att umgås med nära vänner som jag kommer flytta långt ifrån efter examen. Jag försöker äta nyttigare mat och ha bättre balans i livet. Jobbet är i princip fixat vilket är jätteskönt!
Nu när årets stora Riksstämma börjar vill jag passa på att nämna vårt examensarbete. För er som är intresserade av att ta del av vårt arbete om coronectomy så finns det nu som en digital forskningsrapport på Odontologiska Riksstämman 2021 där ni kan se en sammanfattande poster samt en förinspelad presentation av studien!

Vår studie om coronectomy finns nu på Riksstämman Play som en forskningsrapport.