Varför en blogg?
Syftet med bloggen är att ge läsaren ett studentperspektiv på tandläkarprogrammet på Umeå Universitet. I början startades bloggen för min egen skull för att dokumentera min egen resa men med tiden har bloggen växt och bloggen har uppskattats av många studenter som vill få en ärligt och rättvis uppfattning utan försköning av något slag.
Vem är det som bloggar?
Mitt namn är Kevin Nguyen, 26-årig göteborgare som flyttat 100 mil norrut för att läsa till tandläkare. Bloggen kommer att följa min långa resa – en resa som börjar från dagen jag studerar till Högskoleprovet (2015) för att bli antagen på tandläkarprogrammet och som sträcker sig åtminstone ända fram till dagen jag får tandläkarexamen i handen. Efter examen får ni följa med min resa som nyexaminerad tandläkare. Häng med!
Kontakt:
kevin.nguyen@vgregion.se
khoaaviator@gmail.com
Instagram: @kevindentist
Oh!!! Väldigt minnesrik! Mycket bra upplägg och bra skrivit!
GillaGilla
Tack ska du ha!
GillaGilla
Du har verkligen inspirerat mig och motiverat mig till att inte ge upp!
GillaGillad av 1 person
Vad roligt Aisa! Ge inte upp, du kommer fixa det!
GillaGilla
Hej!
Jag är glad att kunde hitta din blog , jag har en fråga , hur beskriver du kursen svårighet? jag är 39 år gammal nu och känner att det skulle vara svårt till mig att sstudera på universitet, vad tror du?
GillaGilla
Hej! Roligt att du läser bloggen.
Det är kurser på avancerad nivå och man får masterexamen så på så sätt kan det vara utmanande. Däremot ser jag inte din ålder som något hinder. Det finns 40-åringar som studerar både till läkare och tandläkare. Det är bra om du har goda kunskaper i både svenska och engelska då utbildningen bedrivs oftast på svenska på avancerad nivå men även engelska på högskolenivå. Kurslitteraturen på oftast på engelska.
Kurserna är generellt svåra men studerar man i god tid och satsar på studierna kommer det gå bra. Det är utmanande kurser som kräver många timmars studier, men absolut inte omöjligt. Kurserna är olika svåra, vissa kurser är enkla, andra är svårare. Det är subjektivt, olika elever tycker att det är olika svårt, det går inte att svara riktigt bra.
GillaGillad av 1 person
Tack för ditt svar.
Skulle du kunna skriva alla ämne till varje termin i blogget?
Jag förstår att det kan vara svårt att läsa men jag måste kämpa på , jag vill inte att jobba vad som helst, Tack igen och hoppas att du kommer att börja med vlog också , Tack
GillaGillad av 1 person
Tack ska du för tipset! Jag ska försöka skriva det när tiden finns! Lycka till med ditt mål!
Mvh, Kevin
GillaGilla
Så intressant blogg. Jag har kommit in på tandläkarprogrammet i umeå och har lite frågor. Jag läste ditt inlägg om käkkirurgi och jag fick gåshud eftersom att jag inte kan tänka mig att skära i någon. Undrar om det är något man vänjer sig vid under studiernas tid eller är det typ som ett ”krav” att vara okej med sånt som blod och operationer?
GillaGilla
Tack för att du läser bloggen! Det är inget krav att man är okej med blod och operationer från början, men vissa personer har lättare för sånt och andra har svårare att vänja sig. Men under utbildningen får man vänja sig vid blodiga ingrepp så när det väl kommer till kritan på termin 8 då känns det inte alls så farligt som man kan tro. Givetvis underlättar det om du inte har problem med blod osv, men man lär sig så småningom att jobba med det. När du är färdig tandläkare har du möjlighet att välja din egen inriktning och du kan givetvis jobba med ingrepp som inte involverar mycket blod! 🙂 Hoppas mitt svar hjälpte dig.
GillaGilla
Stort tack för snabbt och utförligt svar! Upskattar verkligen din blogg och att man verkligen får inblick på hur det kan vara att studera till tandläkare! 🙂
GillaGillad av 1 person
Tack själv för att du läser bloggen! Lycka till nu till våren!
GillaGilla
Hej! Jag är gymnasiestudent och går den tredje året i naturvetenskapligaprogrammet. Vilken universitet rekommenderar du om man ska läsa till tandläkare. Finns det några fördelar eller nackdelar med de olika universiteten.
GillaGillad av 1 person
Hej Lajin! Det finns för- och nackdelar med de olika universiteten, men det är olika hur mycket dessa faktorer påverkar dig som individ. Jag kan senare skriva ett blogginlägg om detta.
Mitt korta svar är att du kan välja det universitet som du kommer in i, det spelar ingen jättestor roll vilket universitet du väljer. Man blir till slut tandläkare och man är lika attraktiv på arbetsmarknaden oavsett lärosäte.
GillaGilla
https://tandlakarstudenten.wordpress.com/2021/03/03/studenternas-upplevelse-av-tandlakarprogrammet-pa-sitt-larosate/ läs mitt nya inlägg om lärosäten
GillaGilla
Hej Kevin!
Vilket bra initiativ med bloggen samt att du verkligen uppdaterat den regelbundet från början till slut! Grattis till examen, jobb och att du lyckades med dina mål- inspiration som uppskattas otroligt mkt!
Jag är en kvinna på 38 år som läser till tandsköterska och som har lösa tankar på att i framtiden försöka mig på tandläkarstudier. Planen är isf att köra en stenhård satsning på högskoleprovet VIP (jag hittade fkt din bloggadress i ett inlägg du gjort där) efter några års arbetslivserfarenhet. Jag är relativt intelligent med en universitetsutbildning bakom mig, men är mitt i livet nu med två småbarn och 1,5h pendling till närmaste uni samt lite lätts svårigheter med matte/ fysik. Ja som du hör så känns det mer rimligt att ge upp innan man ens har börjat om man inte är helt knäpp i huvudet 🙂 Men jag tänker att jag nog kan ha med mig fördelar och mkt nytta av att ha jobbat med tandläkare och sett det hela rent praktiskt trots att matte och fysik inte ör mina starka sidor i livet. Skulle du säga att det låter rimligt?
Jag undrar dessutom ifall det var bara G som man kan få på dom olika kurserna inom programmet eller också VG? Skulle du säga att betyget G då motsvarade ca 60% rätt på proven?
Stort tack för hjälpen och för all bra info! Mvh FZ
GillaGillad av 1 person
Hej FZ, tack för att du läser bloggen och uppskattar den! Det är en stor fördel att ha jobbat som sköterska innan man blir tandläkare, då får man verkligen en djupare förståelse för hur verksamheten fungerar. Det är inte de bästa förutsättningarna med småbarn samt 1,5h pendling till universitetet. Så länge du får ihop det med familjelivet tycker jag du ska följa hjärtat och vidareutbilda dig till det som du brinner för. Det kommer vara tufft. Många pluggtimmar på uni, många sena kvällar, många timmar spenderas i skolan och detta kommer leda till en obalans i livet. Så länge du har en förstående andra hälft och barn med trygg anknytning ska det nog funka! Man behöver inte vara duktig på fysik och matte för att bli en duktig tandläkare. Det underlättar givetvis, men matte/fysik är en så liten del av utbildningen. Vi har G och U som betyg, och ett G motsvarar 60-80% beroende på kurs/normering etc. Stort lycka till med dina planer! 😀
GillaGilla
Hej Kevin!
Du har inspirerat mig som massa andra i detta kommentarsfält. Nu som jag ser det vill jag gärna söka in till Umeås universitet. Går nu mitt tredje år med betyg som ligger strax under det krävs men inte tillräckligt för garanti. Därför kommer jag att satsa på högskoleprovet. Vet inte om du är den bästa personen att fråga. Men tog det lång tid för att få det resultat som krävdes. Vad behövs det?
Dessutom bor jag i södra Sverige, det är mer än 12h till Umeå. Om man ska hitta studentbostad är det någon svår process som behövs genomföras? Fick du hjälp från skolan, vänner dvs din omgivning ?
Som tidigare nämnt, du har inspirerat mig otroligt mycket och har läst din blogg flera antal gånger. Blir ännu mer sugen till att börja tandläkarprogrammet ju mer jag läser din blogg 🙂
mvh
Gastrin
GillaGilla
Hej Gastrin! Tack för att du läser bloggen, roligt att den nått ut till så många personer.
Jag gjorde gamla prov och köpte Hpguiden, pluggade med min mentor och även med andra personer som hade liknande mål. Det tog ca 1 år att få mitt önskade resultat skulle jag säga. Det som behövs är ambition och målmedvetenhet. Så länge du är motiverad klarar du det mesta!
Det var enkelt att få bostad, men registrera dig redan nu i hos Bostaden Umeå, det är där de flesta studenter i Umeå får sina bostäder. Blir du inte med bostad kommer faddrarna och/eller universitetet att hjälpa dig. Lycka till! 😄
GillaGilla