Prov i mikroskopering

Idag hade vi prov i mikroskopering, som är det första delprovet inom kursen Morfologi. Majoriteten av klassen blev godkända. Jag fick 8/10 och blev därmed godkänd. Gränsen ligger på 6/10, alltså 60% rätt. Det är en otrolig lättnad för jag var rädd att jag skulle misslyckas med både cellbiologin och det här. I sådana fall kommer man tappa allt självförtroende. Nu känns det i alla fall bättre inför den skriftliga tentan i Morfologi som äger rum den 2 juni. Därefter ska jag göra cellbiologi-omtentan den 8 juni.

Ni undrar säkert vad man gör på ett mikroskoperingsprov? Jo, vi sitter i en sal och läraren delar ut 10 preparat som man får kolla och identifiera med hjälp av sitt mikroskop. Sedan får man skriva ner svaret på ett papper. I pappret står det klart och tydligt vad det är man ska identifiera, t.ex. vävnadstyp, epitel, organ etc.

Mitt tips till er är att även om ni känner er osäkra på preparaten, skriv ändå en kort beskrivning av vad det är ni ser. Vi kan ta skelettmuskulatur som exempel. Även om ni är osäkra på vilken typ av muskulatur ni kollar på kan ni åtminstone skriva att ni ser striering, z-diskar och cellkärnor som ligger vid muskelfibrernas utkant. Då kommer ni säkerligen få 0,5 rätt även om ni inte har skrivit namnet på muskulaturen.

Inför detta prov kan ni sitta och kolla igenom alla preparat som finns i era lådor (det är inte jättemånga). En viktig sak som ni borde göra; byt preparat med era kursare! Alla preparat är inte lika bra, vissa är bättre än andra. Om era preparat är dåliga behöver ni inte få panik. Testa byt med er kompis, i de flesta fall brukar det bli bättre. På själva mikrosperingsprovet kommer läraren välja preparat som är lätta att identifiera, de kommer inte försöka sätta dit er!

Om ni av någon anledning inte har tillgång till mikroskop kan ni testa att gå in på denna hemsida: https://spectrum.medbio.umu.se

Här finns alla preparat som ni behöver kunna. Det är lätt att zooma in och ut och är ett bra alternativ till era mikroskop. Den enda nackdelen med denna hemsida är deras dåliga sökfunktion måste jag säga. Det tar tid innan ni kan hitta det preparat ni vill hitta. (Ni behöver användarnamn och lösenord. Fråga era amanuenser).

På YouTube finns en snubbe som har lagt upp många videos där han förklarar hur man kan identifiera organen/vävnaden. Jag rekommenderar starkt att ni kollar på hans videos:

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s