Auskultation: Martha Wedenmark Tandläkare (Privat)

Idag hade jag det första auskultationstillfället och det var på en privat klinik i centrala Göteborg vid namnet Martha Wedenmark Tandläkare. Dagen började med ett möte i fikarummet klockan 7:30 på morgonen. Teamet består av fyra duktiga kvinnor; Martha Wedenmark som är tandläkare, två tandsköterskor och en tandhygienist. En ortodontist och käkkirurg kommer vid de svårare fallen. 

Först betygsatte de gårdagen från 1 till 4 där 1 är det högsta betyget och 4 är det lägsta. De gav betyget 2. Sedan kontrollerar klinikchefen om alla fakturor & dylikt är betalda. De skriver ut en ”daglista” där det står lite kort om varje patient de ska behandla den dagen. En av patienterna hade nämligen tandläkarskräck och då är det bäst om jag håller mig utanför behandlingsrummet så att hen inte blir ännu mer nervös. Efter mötet fick jag följa med en tandsköterska som planerade för varje behandling genom att ta fram de instrumenten som tandläkaren behöver och sprita av stolarna osv. Vi tvättade händerna noggrant med vatten och tvål och sedan desinfekterade vi dem. Hon utförde först ett sterilitetstest av en autoklav, en så kallad Helix Test. Tandsköterskan var väldigt informativ då hon tidigare jobbat med tandläkarstudenter på tandläkarhögskolan. Hon gav mig tipset att aldrig plocka upp instrumenten om man råkar tappa dem på golvet när man har en patient i rummet. Patienterna har skarpa ögon och ser även de minsta blodstänken, så det är en av anledningarna till varför man ska torka av allt efter en behandling.

Under dagen hade vi en ett dussintals patienter, jag har fått se otroligt mycket. Det var helt rätt att auskultera den dagen, det hade inte kunnat bli bättre! Jag har fått se extraktioner, suturtagning tandreglering med Invisalign, lokalanestesi, krona, skanning av tänder, undersökning, proteser, polering, fyllning, konsultation och röntgen. Under rasten visade tandsköterskan hur man använder 3shape (3d-skannare) och hon skannade mina tänder, det är en ny teknik som ersätter avtryck med leran. Det var så kul eftersom jag fick ”boka tid” på skärmen och fick tid efter 3 sekunder! Snabbaste tidbokningen någonsin! 

Jag fick även hjälpa till när en tandsköterska hade problem med Alma som är ett journalsystem för privata kliniker. Kul att man kunde vara till hjälp och inte bara stå där och kolla på. Dem flesta av patienterna var positiva till att det fanns en student i rummet. Vi slutade 17:30 och då sa Martha att jag kunde följa med en specialist som hon kände nästa gång jag var i Göteborg! Jag ser framemot detta! Kliniken har en bl.a. en käkkirurg som kommer på fredagar. Medan Martha skrapade bort tandsten på en patient gav hon mig tipset för dagen; man kan aldrig vara för noga. När man skrapar tandsten ska man alltid använda sug. Eftersom saliv reflekterar i ljuset kommer man missa mycket tandsten. 

Innan vi auskulterade har vår grupp redan planerat fyra frågor som vi ska fråga tandläkarna (och även de andra i teamet) under dagen. Frågorna redovisas här nere med svar:

1.Hur klarar du dig från arbetsskador? Har du råkat ut för någon arbetsskada? 

Vi har ergonomiska sadelpallar och och vi försöker sitta så ergonomiskt som möjligt. Jag vet att det är vanligt att man får problem men nacken och axlarna, vibrationsskador samt höftproblem då man sitter snett ofta. Det är viktigt att man tränar regelbundet. 

2. Har du möjlighet att utvecklas inom din profession (kurser)? Tycker du att du är uppdaterad?

Vi går på kurser hela tiden. Man måste vara uppdaterad som tandläkare, det händer nya saker hela tiden. Jag har gått på SACD-kurs och även AACD-kurs i USA

3. Jobbar du i team? Hur fungerar det? Vad tycker patienterna tror du – gillar de den rutinen?

Jag tycker det funkar bra! Patienterna tycker om samarbetandet men ibland vill patienten bara träffa tandläkaren och det kan bero på olika saker. En del har haft samma tandläkare under en längre tid och vill inte bli behandlad av någon annan. Andra vill gå till tandläkaren för att de litar mer på tandläkaren men då får man övertyga patienten att vid en vanlig undersökning går det lika bra att gå till hygienisten.

Följdfråga: Vem vänder du dig till om du har fall du känner att du behöver hjälp med (svårdiagnostiserade, komplicerade eller ovanliga saker)?

Först och främst kan vi konsultera kollegorna. Annars kan man skicka remiss till Odontologen (tandläkarhögskolan i Göteborg) och det har funkat bra.

4. Hur upplever du din arbetssituation vad gäller stress? Skala 1-10. Vad är det som gör att du känner dig stressad? Vad kan du göra åt situationen? Vad gör arbetsplatsen åt situationen?

Det går inte att använda skalan, det varierar väldigt mycket. Tiden är det som gör dig mest stressad. Man måste hinna med patienten inom en bestämd tid och sedan kommer nästa patient och ibland kan det dröja lite mer än vad man förväntat sig och då får nästa patient vänta längre i väntrummet. En annan stressorsak är att det är högre krav idag än vad det var för 20 år sedan. Dessutom blir patienterna alltmer ifrågasättande och de jämför klinikerna innan de går till tandläkaren. Man får fokusera mer på att sälja sitt koncept. När det blir fel i systemet, fel i instrumenten osv. kan det bli stressigt men då handlar det återigen om tidspressen, nästa patient väntar. Som klinikchef blir det stressigt då man tar hand om hela verksamheten och som tandsköterska är det stressigt då patienterna ringer henne, bokar tid hos henne och går till henne om de vill klaga på något. För att minimera stressen har vi ett möte varje morgon där vi går igenom daglistan, patient för patient och förbereder oss så gott vi kan. Oftast är det inte alls stressigt måste jag säga.

 

 

 

 

Annons

3 reaktioner till “Auskultation: Martha Wedenmark Tandläkare (Privat)

  1. Jag tycker Du uttryckte dig bra i att beskriva hur tandläkaren och tandsköterskorna jobbar på den kliniken. Bra att Du ställde frågor till Marta om stress. Ibland kan man som patient känna att de är stressade och sena i sina tider. Jag är alltså patient hos Marta sen 24 år sedan tror jag. Jag hade tandläkarskräck när jag kom dit men med Martas lugn och förklarande vad hon gjorde så blev min tandläkarskräck mindre och mindre. Jag har haft stora problem med min mun då jag slipat ner dem genom gnisslande av tänder och för lite saliv i munnen p.g.a läkemedel jag äter. Hon har reparerar hela min mun och nu har jag ett nytt leende som jag är mycket nöjd med. Har även varit hos käk kirurg då en tand rot var kvar i en tand. Tänderna har kostat mycket men det har det varit värt varenda krona. Jag är super nöjd med Martas arbete. Det känns också att hon har utvecklat metoderna så det blivit bättre. Som patient är jag nog lite nyfiken av mig och jag vill veta Allt hon ska göra och ibland har jag svårt att vara tyst med alla grejer i munnen och vill prata samtidigt. Det blir många skratt under besöken hos Marta och vi känner ju varandra sen länge så humorn lättar upp rädslan man kan känna innan man kommer dit. Ville bara uttrycka mig till dig som tandläkare student en patients dyn på Martas arbete. Lycka till med Dina studier.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s