RP-index och protrusionsindex

Idag på KOF fick halva gruppen ta RP-index samt protrusionsindex medan andra hälften tog avtryck för mjuk skena samt avtryck av ök+uk för utslagning i gips. Det var lärorikt att få ta index på varandra för första gången, man lärde sig mycket under den lärarledda genomgången i början av passet, men jag skulle säga att man lärde sig allra mest av sina egna och sin partners misstag. Vi var för obestämda och ”mesiga” i början när vi tog index av överkäken. Vi tryckte inte ordentligt indexplattan mot tänderna så det blev inte tydliga avtryck. Man lär sig av sina misstag, andra gången gick ju mycket bättre. En annan sak som var klurigt var att hitta patientens RP-läge. Man lärde sig snabbt att man inte behöver använda mycket kraft med fingrarna utan man låter patienten slappna av så guidar man bara underkäken bakåt. Vid protrusionsindex gjorde jag misstaget att jag lät patienten protrudera alldeles för mycket, uppemot 6 mm. Man ska sikta på 4 mm protrusion inklusive horisontell överbitning. Sedan är det viktigt att vid ihopbitningen ska patienten bita ihop rakt och inte deviera åt något håll. Det ska inte vara förskjutning i mittlinjen vilket jag misslyckades med första gången. Men men, man lär sig. Samtliga studenter fick använda två indexplattor (Alminax) vid protrusionsindex vilket är vanligast att man gör. Ibland behöver man tre plattor t.om. och ibland räcker det med en platta.

Varför tar man index då? Jo, man tar index för att tandteknikern ska förstå hur patienten biter ihop. Protrusionsindex hjälper tandtekniken att bestämma kondylbanelutningen.

Vad är poängen med att ta index i RP?

RP är stabilt läge som styrs av käkleden. Detta läge är reproducerbart.
IP används när ocklusionen är stabil och enstaka protetiska kronor/onlay ska göras. Läget för IP varierar utifrån tänder, muskelkraft och huvudposition och är därav inte reproducerbart då bettet ändras på sig med tiden och man kan tappa tänder och förlora ocklusionen på vissa ställen osv.

En bettskena justeras först in i det stabila RP läget. Därefter i ”lätt hopbitning” eller ”MP – muskulär position”, så gör vi i Umeå i alla fall. Jag vet att i Göteborg justerar man inte bettskena i MP.
IP finns inte på en skena eftersom det per definition är ”tand – mot – tand” kontakt.

RP-läge – läge på underkäkens mest posteriora rotationsrörelse. 
Protrusion – underkäken förs framåt 
Ök – överkäke 
Uk – underkäke 
Horisontell överbitning – avstånd mellan ök framtänder och uk framtänder. 
Kondylbanelutning – lutningen till tangenten av mandibelns kondyl. 
Annons

2 reaktioner till “RP-index och protrusionsindex

 1. hej,
  jag är tandtekniker student och har gjort en bettskena i RP läge som efter inslagning i artikulator hittade jag även IP läge och i slutet justerade jag också den i IP läge. min frågar är; vad är skillnad mellan bettskenor i IP och RP index?

  Gillad av 1 person

 2. Hej Iman,

  När det gäller index är det RP man använder sig av vid framställning av bettskenor och även protetik när det saknas flera tänder. RP är stabilt läge som styrs av käkleden. Detta läge är reproducerbart.
  IP används när ocklusionen är stabil och enstaka proteiska kronor/onlay ska göras. Läget för IP varierar utifrån tänder, muskelkraft och huvudposition och är därav inte reproducerbart då bettet ändras på sig med tiden och man kan tappa tänder och förlora ocklusionen på vissa ställen osv.

  En bettskena justeras först in i det stabila RP läget. Därefter i ”lätt hopbitning” eller ”MP – muskulär position”.
  IP finns inte på en skena eftersom det per definition är ”tand – mot – tand” kontakt. Hoppas det var svaret på din fråga!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s