Vi ror sommarjobben i hamn

Den nionde terminen börjar närma sig mot sitt slut, och det är med skräckblandad förtjusning som vi inser att hela utbildningen börjar faktiskt lida mot sitt slut. Termin 9 har bjudit på många skratt, men emellertid mycket (kronisk) stress och ångest som har legat på en konstant nivå under terminens gång.

Jag kollar då och då i CSN-appen och blir påmind om mina upp-över-öronen-skulder. Däremot kommer skatteåterbäringen snart, pheww! Jag har deklarerat redan i första omgången, men i somras bodde jag i olika bostäder på grund av mina sommarjobb på Folktandvården. Därför har jag fått deklarera för dubbelt boende i hopp om att förhoppningsvis få avdrag för mina dubbla (egentligen trippla) boenden. Ja, som student lär man sig hitta på olika knep för att spara pengar. Ofta blir studentbudgeten ganska knaper. Efter fyra och ett halvt år som universitetsstudent blir man proffs på att använda webbplatser och appar för att hitta låga priser.

Just nu är det mycket tankar i huvudet på mig som snurrar runt, tankar som kretsar kring vaccination, patienter, examensarbete, sommarjobb och sommarplaner bland annat.

Universitetsledningen har äntligen skickat ett mail till studenterna om vaccination! Tidigast den 17 maj kan vi boka tid för vaccination mot Covid-19. Man får tajma in det så att andra dosen även tas i samma region för att underlätta för hälso- och sjukvården. Det blir lite klurigt eftersom jag ska sommarjobba på andra orter när andra dosen blir aktuell. Jag får nog helt enkelt kontakta min hälsocentral när det är dags och reda ut detta tillsammans med dem!

”Det underlättar inte att Socialstyrelsen vill ha in alla intyg innan alla kliniska moment är avslutade.”

Under juni och juli ska jag sommarjobba på Folktandvården Tanumshede (Västra Götaland) med min flickvän, och under augusti månad jobbar jag en kortare period på Folktandvården Vimmerby (Region Kalmar). Många tankar snurrar kring tillfällig legitimation. Det gäller att ha intyg på att jag klarat alla kurser till och med nionde termin (270 högskolepoäng) för att få ansöka om särskilt förordnande för att utöva tandläkaryrket utan legitimation. Det gäller alltså att klara alla tentor, alla inlämningar, alla kliniska moment, examensarbetet med mera för att kunna få ett intyg (no pressure).

Det lagom utbrända gänget på nionde termin i Umeå försöker ro sommarjobben i hamn med den energin som finns kvar. Det är många förväntningar att leva upp till just nu helt enkelt. Det underlättar inte för mig när Socialstyrelsen vill ha in alla intyg innan alla kliniska moment på termin 9 är avslutade. Efter många telefonsamtal hit och dit verkar mitt ärende ha pausats. Det är synd att kommunikationen mellan Socialstyrelsen och universiteten verkar brista, då det inte är första gången det blir problem vid ansökning av tillfällig legitimation för oss tandläkarstudenter.

Stadie-examinationen på termin 9 som i folkmun kallas för ”tandläkarkörkortet” är skriven och jag väntar nervöst på tentaresultatet, som kommer tillkännages på onsdag när den tredje omgången av rättningen är klar. Det är en tenta som många fruktar eftersom det är mycket som står på spel. Nåväl, eftersom tentan är skriven hjälper det inte att jag sitter här och oroar mig. Det är roligare att förutsätta att man klarat tentan och planera inför den kommande sommaren istället!

Jag och min uppsatspartner Jackapong granskar röntgenbilder (pre-corona).

Under maj månad blir det totalfokus på examensarbetet för mig, eftersom vi ska lämna in slutversionen den 28 maj. Just nu har jag och min uppsatspartner jobbat oss igenom hela arbetet. Nu återstår småkorrigeringar och slutfinish. Vi har lyckligtvis fått två handledare som är kunniga och hängivna. De har lagt ner mycket tid på att vägleda oss, inklusive många helgtimmar! Arbetet handlar om visdomstandsoperationer (coronectomy) och jag lovar att återkomma om vårt arbete efter sommaren i ett nytt inlägg! Det finns så mycket att prata om detta, inte nog med intressanta fynd från våran studie, så jag får lämna det som en teaser i detta blogginlägg!

Vi hörs igen i slutet av juni, då kommer jag blogga från granitklipporna i utkanten av Grebbestad. Gud vad jag längtar!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s